Hlavní obsah

Kladno má nového primátora. Jiránka vyměnil Volf

Foto: ČTK/Šulová Kateřina, ČTK

Milan Volf.

Reklama

Kladno do dnešního dne vedla koalice ODS, Kladeňáci a ANO.

Článek

Milan Volf (Volba pro Kladno) nahradil Dana Jiránka (ODS) v čele Kladna. Jiránka na dnešním jednání odvolali zastupitelé a poté zvolili primátorem Volfa. Důvod nikdo nepřednesl. Jednání zastupitelstva pokračovalo, mimo jiné odvoláním dalších členů vedení města a volbou nových radních. Kladno do dnešního dne vedla koalice ODS, Kladeňáci a ANO, ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu měla 18 mandátů. Nyní jsou ve vedení zástupci Volby pro Kladno, KSČM a dva bývalí členové ANO.

Odvolání Jiránka podpořili Jiří Chvojka a Petra Melčová, kteří byli zvolení za ANO a byli v dosavadní koalici. Dnes je zastupitelé nové koalice zvolili náměstky, členy ANO již nejsou. Důvod svého hlasování pro odvolání primátora zatím nechtěla Melčová komentovat. „Ještě je brzy,“ uvedla na dotaz ČTK.

Hlasování bylo neočekávané, bod na přichystaném programu nebyl. Jiránek po hlasování opustil na několik desítek minut jednací sál. Po svém návratu ČTK řekl, že zastupitelé, již dosavadní koalici opustili, dostali lepší posty ve vedení města než dosud - a to mohlo být jejich motivem. Podle něj nebyly spory v koalici natolik zásadní. Jiránek řekl, že se vrátí na své místo zástupce ředitele Svazu měst a obcí. Zastupitelem Kladna zůstává.

„Není to revoluce,“ uvedl po svém zvolení Volf. Podle něj je to uvedení stavu na pravou míru a odraz volebního výsledku.

Podle Tomáše Kutila zvoleného za Kladeňáky, který byl do dnešního odvolání náměstkem primátora, byly v koalici spory, například kvůli penězům pro sport. Nepovažoval je ale za tak závažné, aby vedly k rozpadu koalice.

Komunální volby v Kladně v roce 2018 vyhrála Volba pro Kladno, získala 13 mandátů v zastupitelstvu, které má 33 členů. Druhá skončila ODS se sedmi mandáty. Za hnutí Kladeňáci bylo zvoleno pět zastupitelů. Čtvrté ANO má v Kladně čtyři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě KSČM. Šestá je SPD se dvěma mandáty.

Reklama

Související témata:

Doporučované