Hlavní obsah

Klasický pas brzy doplní ještě digitální. Společně otevřou hranice

Foto: Hananeko_Studio, Shutterstock.com

Očkovací pasy mají být novou vstupenkou za hranice států. Ilustrační fotografie.

Reklama

První digitální cestovní pas, který prokáže negativní test či očkování proti covidu-19, by měl být k dispozici za dva týdny. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu ho nejdříve spustí pro iOS, později přijde na řadu Android.

Článek

Očkovací pasy mají být novou vstupenkou téměř kamkoli – do letadla, na koncert nebo na fotbal. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu IATA odhalilo, kdy bude k dispozici cestovní pas, kterým se mohou lidé prokazovat. Informovala o tom agentura Reuters.

Digitální cestovní pas, který obsahuje výsledky testů na covid-19 a osvědčení o očkování, se v polovině dubna objeví v nabídce pro přístroje značky Apple. Původně bylo jeho vydání naplánováno už na konec března, ale v současné době je stále ve fázi testování.

Viceprezident IATA pro Afriku a Střední východ Kamil Alawadhi potvrdil, že pro majitele zařízení od Applu bude pas dostupný kolem 15. dubna, později se k němu dostanou i uživatelé přístrojů s Androidem.

„Aplikace ale dosáhne úspěchu až poté, co si ji osvojí letecké společnosti, různé země a letiště,“ upozornil Alawadhi.

První aerolinky už mají v plánu, že aplikaci IATA otestují. Britský letecký dopravce Virgin Atlantic už v pátek oznámil, že od 16. dubna bude tento digitální cestovní pas zkoušet na trase z Londýna do Barbadosu. Jednou z prvních zemí, která na svých hranicích přijme tento dokument, bude právě Barbados.

IATA věří, že její cestovní pas může urychlit odbavení. Digitální verze totiž zmodernizuje stávající systém, kdy cestující předkládají papírové certifikáty o negativních testech a o očkování. Podle IATA je tento cestovní pas zároveň nadějí na obnovu cestovního ruchu.

Pro cestující bude ke stažení zdarma. Zkoušet ho chce zatím přibližně dvacet leteckých společností včetně Singapore Airlines, Qatar Airlines, Emirates nebo Etihad Airways.

IATA Travel Pass však není jediným řešením. Existují i další podobné pasy, které se připravují ke vstupu na trh. Například ženevská nezisková organizace The Common Project Foundation spolupracuje se Světovým ekonomickým fórem na digitálním CommonPassu.

Lidé do aplikace mohou zadávat informace o svém zdravotním stavu, výsledcích testů na koronavirus a očkování. Tento pas by uživatelům měl otevřít cestu za hranice, ale také vstup na kulturní a sportovní akce.

Reklama

Doporučované