Hlavní obsah

Cestování mají pomoci vakcinační pasy. První budou už v březnu

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Očkovací certifikát v telefonu už tento měsíc. To je plán Evropské komise (EK), která se snaží najít způsob, jak v letošní sezoně znovu oživit cestovní ruch. Odpůrci hledají způsob, jak v něm využít místo očkování negativní test.

Článek

Evropská komise (EK) chce v březnu představit návrh digitálních očkovacích certifikátů, které by mohly lidem usnadnit cestování už v letní turistické sezoně.

Prohlásila to šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Ministři odpovědní za turistiku zároveň jednali o tom, jak co nejefektivněji oživit cestovní ruch, který patří k odvětvím nejvíce zasaženým restrikcemi spojenými s koronavirovou pandemií.

Mnoho zejména jihoevropských států, které spoléhají na letní návrat turistů, volá po tom, aby Evropská unie co nejdříve připravila kritéria pro jednotné digitální osvědčení, na jehož základě budou moci lidé očkovaní proti covidu-19 bez testů, karantén či dalších podmínek moci cestovat mezi unijními zeměmi.

„Digitální zelený pas by měl usnadnit Evropanům život. Cílem je jim postupně dát možnost pohybovat se po Evropské unii či za její hranice –⁠ za prací či turistikou,“ napsala na Twitteru von der Leyenová, podle níž komise přichystá návrh podoby digitálního dokumentu v několika týdnech.

Prezidenti a premiéři unijních zemí se minulý týden shodli na tom, že by chtěli dospět ke shodě na podobě a šíři využití nových osvědčení do tří měsíců. Na stranu jihoevropských zemí se v posledních týdnech kloní stále více států a například Rakousko již oznámilo, že očkovací pasy začne využívat a uznávat bez ohledu na výsledek společné snahy.

Místo vakcíny jen test

Některé státy včetně Německa a Francie však zatím volí opatrnější přístup a zdůrazňují, že případné využívání vakcinačních certifikátů k cestování nesmí diskriminovat lidi, kteří se nemohou nebo nechtějí nechat proti covidu-19 naočkovat. Pas by tak podle nich mohl prokazovat například i to, kdy a s jakým výsledkem byl člověk naposledy testován.

Turistický ruch tvoří zhruba desetinu ekonomického výkonu EU, v případě jihoevropských zemí je to někdy až pětina. Portugalsko, které v první polovině letošního roku Unii předsedá, se proto snaží o vakcinačních pasech a dalších stimulech pro záchranu a oživení tohoto odvětví přesvědčit celou sedmadvacítku.

„Uzavření hranic je proti principům Evropské unie,“ řekl před jednáním s ministry členských zemí odpovědnými za turistický ruch portugalský ministr hospodářství Pedro Siza Vieira. EU by podle něho měla co nejdříve zajistit podmínky pro opětovné usnadnění cest přes hranice a obnovení turistického ruchu, k čemuž mohou pomoci rovněž očkovací pasy.

Unie by také měla zajistit větší podporu firmám z tohoto odvětví, které se nikoli vlastní vinou dostaly do finančních problémů, řekl ministr. EU kvůli ekonomickému dopadu koronavirových omezení dočasně uvolnila pravidla pro státní pomoc firmám a jednotlivé země mohou zasaženým firmám poskytovat granty, půjčky nebo daňové úlevy. Peníze pro ohrožené firmy může zemím přinést i mimořádný krizový fond unie, který by mohl být státům k dispozici koncem léta.

Reklama

Doporučované