Hlavní obsah

Klause rozčílila otázka, zda nemělo být při rozpadu Československa vyhlášeno referendum. V Praze se setkal s Mečiarem

Reportér Václav Dolejší o tom, co zaznělo při debatě Václava Klause a Vladimíra Mečiara.

 

Reklama

Bývalý český premiér Václav Klaus a slovenský expremiér Vladimír Mečiar v pondělí debatovali o rozdělení Česka a Slovenska na dva nezávislé státy. Podle Klause bylo rozdělení správným a logickým krokem.

Článek

Letos je to právě 25 let, kdy se rozdělilo Česko a Slovensko na dva samostatné státy. V Národním muzeu v pondělí debatovali dva muži, kteří tehdy federativní republiku rozdělili. Václav Klaus a Vladimír Mečiar.

Bývalí premiéři hodnotili situaci po rozdělení. Klaus a Mečiar promluvili v sále tehdejšího komunistického parlamentu - Sněmovně lidu. Zde dříve sídlilo Federální shromáždění.

Oba politici podle reportéra Seznam Zpráv Václava Dolejšího přirozeně chválili rozhodnutí o rozdělení. Také připomněli, že po volbách v červnu 1992 nebylo jiné východisko, než Československo rozdělit. A také zdůvodnili nemožnost uskutečnit referendum. Václav Klaus během svého projevu uvedl, že rozdělení bylo logické a správné.

Rozčílený Klaus

K debatě se také dostala otázka, zda opravdu nebyla možnost referenda. To rozčílilo Václava Klause. Označil ji za falešnou a umělou. Klaus rovněž uvedl, že neví, jak by měla znít otázka, na kterou by se občanů v Čechách při referendu zeptal.

Co dělá Vladimír Mečiar? 

Expremiér Vladimir Mečiar přijel do Prahy po devatenácti letech. Pozvání na debatu podle jeho slov přijal z důvodu dlouholetého přátelství s Václavem Klausem. Dnes už se Mečiar k politice příliš nevyjadřuje a na veřejnosti se téměř neobjevuje.

Na Slovensku stále trvá podezření, že zosnoval únos syna exprezidenta Michala Kováče. Z toho byla podezřelá v době vlády Mečiara slovenská tajná služba SIS. Podle některých informací chtěla SIS zdiskreditovat tehdejšího prezidenta Kováče, který kritizoval Mečiarovu vládu.

Jméno Václava Klause a Vladimíra Mečiara se s událostí pojí nejvíce. Oba muži byli tehdejšími předsedy vlády. Na rozdělení se dohodli společně v červenci roku 1992.

S posledním prosincem roku 1992 zanikla Česká a Slovenská Federativní Republika. Od 1. ledna 1993 se bývalé Československo rozdělilo na dva samostatné státy - Českou a Slovenskou republiku.

Klaus a Mečiar se v pondělí sešli paradoxně při výstavě věnované zakladateli Československa Tomáši G. Masarykovi, která je otevřena v přízemí Národního muzea.

Pondělní diskuzi pořádal Institut Václava Klause.

Reklama

Doporučované