Hlavní obsah

KLDR jako největší světová bezpečnostní hrozba. Vývoj na Korejském poloostrově znepokojuje OSN

Napětí na Korejském poloostrově představuje největší hrozbu pro světVideo: AP

 

Reklama

Během cesty do KLDR se vrchní komisař OSN Jeffrey Feltman se setkal s Ri Jong-hoem, severokorejským ministrem zahraničí. Ri i Feltman se shodli, že současná situace na poloostrově je v tuto chvíli nejnaléhavějším bezpečnostním problémem na světě.

Článek

Napětí na Korejském poloostrově je největší světovou bezpečnostní hrozbou, uvedl po návratu ze Severní Koreje vrchní komisař OSN Jeffrey Feltman. Jednalo se o první cestu vysoce postaveného představitele OSN do KLDR za posledních šest let. Během ní se setkal například s Ri Jong-hoem, severokorejským ministrem zahraničí.

Ri i Feltman se shodli, že současná situace na poloostrově je v tuto chvíli nejnaléhavějším bezpečnostním problémem na světě. Podle Feltmana se dá upřímným dialogem dosáhnout diplomatického řešení.

K setkání došlo jen týden po dalším severokorejském testu rakety dlouhého doletu, na který Jižní Korea a USA odpověděly společným vojenským cvičením. V pondělí večer se kvůli rostoucím tlakům na Korejském poloostrově schází Rada bezpečnosti OSN. Řešit bude i porušování lidských práv v KLDR.

Reklama

Doporučované