Hlavní obsah

Radost jako na fotbale. Kim a vojáci KLDR oslavují start rakety, která umí zasáhnout USA

Kim Čong-un sleduje úterní balistický testVideo: Reuters

 

Reklama

Spojené státy americké vyzvaly všechny země, aby ukončily veškeré diplomatické i obchodní vztahy se Severní Koreou. Její úterní raketový test podle Washingtonu přiblížil svět k válce. Severní Korea zveřejnila záběry z přípravy na test a odpálení rakety.

Článek

KLDR zveřejnila video z přípravy posledního testu balistické mezikontinentální rakety. Jejímu odpálení přihlížel i vůdce totalitní země Kim Čong-un.

Ve středu v noci mimořádně zasedla kvůli testu Rada bezpečnosti OSN. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová při zasedání řekla, že USA válku nechtějí, ale pokud propukne, režim KLDR bude zcela zničen. Podle ní bylo úterní odpálení střely pokročilejší než v předchozích případech. Hrozba z KLDR tak narůstá, dodala.

Haleyová proto vyzvala všechny země k přerušení kontaktů s Pchjongjangem. Čína by podle Washingtonu měla ukončit dodávky ropy do KLDR. Americké ministerstvo zahraničí vybídlo Německo, aby z totalitní země stáhlo svého velvyslance, napsala agentura DPA.

USA vyzvaly svět k přerušení všech kontaktů s KLDRVideo: AP

Haleyová volá i po vyhoštění všech Korejců, kteří pracují v zahraničí. Zmínila i možnost odebrat KLDR výsady spojené s členstvím v OSN, včetně hlasovacího práva v této jediné univerzální mezinárodní organizaci.

Komunistická Severní Korea provedla v úterý další zkoušku balistické rakety. Pchjongjang tvrdí, že střela je schopná zasáhnout celé Spojené státy, což potvrdil i americký ministr obrany James Mattis. Test kritizovali i tradiční spojenci KLDR a stálí členové RB OSN Čína a Rusko.

Reklama

Doporučované