Hlavní obsah

KLDR se svých jaderných zbraní nikdy nevzdá, CIA varuje před světovou hrozbou

Podle CIA se KLDR nikdy nevzdá jaderných zbraní.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Americká CIA ve své každoroční zprávě, ve které hodnotí světové hrozby, varuje před Severní Koreou, která se pravděpodobně nikdy nevzdá svých jaderných zbraní. Ředitel amerických tajných služeb Dan Coats upozornil také na ruský a čínský jaderný program či jejich kyberšpionské schopnosti.

Článek

Severní Korea se svých jaderných zbraní pravděpodobně nikdy nevzdá, ačkoliv v této době Trumpova administrativa doufá v opak. Varuje před tím americká CIA ve zprávě, která každoročně hodnotí světové hrozby, píše zpravodajský web BBC.

Zprávu představil ředitel amerických tajných služeb Dan Coats a další úředníci před americkým Senátem. Píše se v ní také, že Írán již nukleární zbraně nevyrábí, ale jeho vojenské schopnosti by mohly USA ohrozit v budoucnu.

Obavy ale naopak rostou z čínského a ruského jaderného programu. Podle zprávy tajných služeb je teď mezi Čínou a Ruskem nejsilnější spojenectví od padesátých let. Obě země by také údajně mohly chtít ovlivnit nadcházející americké volby v roce 2020, jsou také velmi silné v kyberšpionáži.

Ohledně Severní Koreje zpráva uvádí, že je nepravděpodobné, že se vzdá zbrojních zásob a samotné výroby zbraní. Dodává, že jaderné zbraně jsou považovány za „kritické pro přežití režimu”.

Severní Korea se minulý rok v červenci v Singapuru dohodla se Spojenými státy na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově. Vůdce KLDR Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump se mají na konci února setkat podruhé a vyjednat harmonogram odzbrojení. Datum nebo místo druhého summitu zatím není známé.

Ve zprávě zmíněný Írán oznámil, že nemá v úmyslu vyvíjet rakety delšího doletu, než má teď. Oznámil to íránský ministr obrany Amír Hátamí s odkazem na agenturu Tasním. Hátamí ale odmítl omezení vojenského programu balistických střel, k čemuž Írán vyzývají Evropa a USA. Zájem o íránské rakety stoupá po loňském odstoupení Spojených států od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015. USA po odstoupení obnovily protiíránské sankce.

Reklama

Doporučované