Hlavní obsah

Trump plánuje další summit s Kimem na konci února, padnout by mohlo datum odzbrojení Korejského poloostrova

Trump s Kimem se sejdou podruhé v únoru.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Loni v červenci na prvním summitu v Singapuru se americký prezident Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un dohodli na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově. Harmonogram ale neurčili. K tomu by mohlo dojít na druhém únorovém jednání. Plán setkání už Trump ve čtvrtek projednával se severokorejským vyjednavačem Kim Čong-čcholem.

Článek

Americký prezident Donald Trump se chce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem sejít koncem února. Kde se setkají, bude oznámeno později. Po Trumpově jednání s vyslancem KLDR Kim Čong-čcholem to oznámil Bílý dům. První summit se konal minulý rok v červnu v Singapuru a Trump s lídrem KLDR se na něm shodli, že chtějí Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Harmonogram nukleárního odzbrojení si ale nestanovili, což by mohl napravit druhý summit.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová řekla, že příprava summitu a také likvidace jaderného arzenálu byla tématem Trumpova čtvrtečního, zhruba devadesátiminutového setkání s vyjednávačem Kimem. Dodala, že prezident se na další schůzku s vůdcem KLDR těší.

Před jednáním s prezidentem v Oválné pracovně se severokorejský emisar v jednom z washingtonských hotelů setkal s americkými ministrem zahraničí Mikem Pompeem, kterého doprovázel zvláštní americký zmocněnec pro KLDR Stephen Biegun. Ministerstvo zahraničí Spojených států označilo hodinové jednání za přínosné, uvedla agentura Reuters.

Pompeo vedl podle ministerstva zahraničí s vyjednávačem Kimem podnětnou diskuzi o úsilí pokročit v závazcích, které loni na summitu v Singapuru Trump s Kimem učinili.

Mezitím generální tajemník OSN António Guterres vyzval Spojené státy i Severní Koreu, že je nejvyšší čas, aby si určily časový harmonogram k odstranění nukleárních zbraní z Korejského poloostrova. Novinářům na dnešní tiskové konferenci v newyorském sídle OSN řekl, že plán poskytne oběma stranám přesné informace o tom, jak budou vypadat následující kroky. Podle Guterrese tak harmonogram bude pro další vyjednávání znamenat předvídatelnost.

Kim Čong-čchol podle zpravodajského serveru BBC přivezl Trumpovi osobní dopis od vůdce KLDR. Předpokládá se, že ho americkému prezidentovi předal během návštěvy Bílého domu. Mluvčí Sandersová se o něm však nezmínila.

Reklama

Související témata:

Doporučované