Hlavní obsah

KLDR ukáže balistické rakety na přehlídce den před olympiádou, USA zpochybňují jejich účinnost

Před zahájením olympijských her chce KLDR předvést své raketyVideo: Reuters

 

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se rozhodl předvést desítky svých raket ještě před začátkem olympijských her. A to krátce poté, co zástupce předsedy sboru náčelníků štábů Paul Selva zpochybnil jejich účinnost.

Článek

Severní Korea ve vývoji balistických střel učinila v posledních měsících velký pokrok, stále ale ještě neprokázala funkčnost všech součástí mezikontinentálních raket. Ve středu to prohlásil zástupce předsedy sboru náčelníků štábů Paul Selva.

Agentura Reuters poznamenala, že Selvův komentář se kloní k prosincovému hodnocení amerického ministra obrany Jamese Mattise, podle kterého severokorejské balistické střely pro Spojené státy nepředstavují bezprostřední hrozbu.

KLDR například neprokázala, že je schopná střelu přesně navést na cíl, správně načasovat odpálení hlavice nebo že má k dispozici návratový modul, který umožní bezpečný vstup hlavice z kosmického prostoru do atmosféry.

„Je možné, že tohle má, takže musíme počítat s tím, že to může mít, ale nepředvedl to,“ dodal Selva na adresu severokorejského vůdce Kim Čong-una.

USA se však předvedení nových raket dočká již na začátku února. Televize CNN exkluzivně uvádí, že Severní Korea chce 8. února, den před začátkem zimních olympijských her, desítky z nich ukázat na přehlídce. Očekává se, že přehlídka předvede rakety typu Hwasong-15, tedy balistické mezikontinentální střely.

Přehlídky se nebudou moci zúčastnit zahraniční média. To je změna oproti předchozím přehlídkám. Spekuluje se, že KLDR chce tímto opatřením vyvrátit další dohady o účinnosti raket. Zároveň bude mít pod kontrolou veškeré informace, které vyjdou na světlo.

Reklama

Doporučované