Hlavní obsah

Kluby slavné NHL si v draftu rozeberou naděje budoucnosti. Češi nabízejí generační talent

Pětice největších českých talentů pro letošní draft NHL.Video: Adam Sušovský, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

V noci na sobotu v Buffalu vypukne vstupní draft do NHL, útočník Filip Zadina by měl jako první Čech po osmnácti letech prorazit do elitní pětky. Podle různých odhadů a spekulací po něm ze čtvrtého místa sáhne Ottawa.

Článek

Když v roce 2000 Rostislav Klesla jako čtvrtý v pořadí na pódiu přebíral dres Columbusu, málokdo si uměl představit, že bude na hodně dlouhou dobu posledním Čechem v TOP5 draftu NHL.

Češi si užívali nejslavnější období svého hokeje, jen dva roky po olympiádě v Naganu dominovali i na světových šampionátech, měli nakročeno k mistrovskému hattricku. A taky dokázali vozit velké úspěchy ze šampionátů juniorů.

Nic z toho už neplatí. Všechny reprezentace na velkých turnajích vyklidily pozice, čekání na medaili trvá šest let. Na draftu se od té doby jen osm hokejistů vtěsnalo do elitní desítky. A nyní 36letý Rostislav Klesla dokonce už dva roky hokej vůbec nehraje.

Sekl s ním v Třinci. Jeho kariéru často provázela vleklá zranění.

A právě proto všichni fanoušci a svazoví funkcionáři nadšeně vzhlíží k nadcházejícímu víkendu. Vstupní draft NHL pro rok 2018 se uskuteční v Buffalu. A Češi na něj jedou v čele se svým generačním talentem. Jmenuje se Filip Zadina.

Osmnáctiletý útočník z Pardubic. Lídr reprezentační dvacítky, hvězda kanadských juniorských soutěží. A pokud se tradiční žebříčky různých skautských organizací, expertů a novinářů nebudou plést, také první Čech v TOP5 draftu po dlouhých osmnácti letech.

Zadina před rokem opustil mateřské Dynamo Pardubice, protože nevěřil, že by v dospělé extralize dostal hodně prostoru. Zamířil do Halifaxu, a bylo to zřejmě nejlepší rozhodnutí jeho kariéry. V klubu, který do draftu NHL poslal poslední jedničku Nico Hischiera (Zadina celou sezonu bydlel u stejné rodiny jako Hischier) vyzrál v parádního střelce.

Sezonu zakončil s bilancí 82 bodů (44 gólů a 38 nahrávek) v 57 zápasech. Dalších sedm branek přidal na šampionátu juniorů, kde dotáhl tým do semifinále. Byl druhým nejlepším střelcem a dostal se do All Star výběru turnaje. V dubnu dokonce oblékl dres dospělé reprezentace, nominace na mistrovství světa v Dánsku mu ale nakonec utekla.

„Strašně rád bych hrál v NHL už příští sezonu, ale teprve uvidíme, co bude následovat po draftu. Třeba si mě vybere tým, v němž už působí spousta mladých hráčů. Udělám však cokoliv, abych mohl hrát (NHL). Hokej hraji z jediného důvodu – protože tu hru miluji,“ řekl Zadina NHL.com při každoroční akci Scouting Combine, kde naděje pro draft podstoupily fyzické testy.

Hvězda NHL o vysoké smlouvě, tlaku i touze reprezentovat. Hostem Seznamu byl Jakub VoráčekVideo: Adam Sušovský

Letošní draft bude ostře sledovaný. Jako první volí na vlastním stadionu Buffalo a je naprosto jisté, po kom sáhne. Jedničkou letošní volby talentů bude švédský obránce Rasmus Dahlin, budoucí defenzivní hvězda NHL.

Cokoliv jiného by bylo velké překvapení.

Za ním už pořadí bylo otevřené. Chvíli se spekulovalo, že by Zadina mohl být zvolen jako druhý. To si totiž bude vybírat Carolina, která loni draftovala Zadinova parťáka z reprezentací i velkého kamaráda Martina Nečase. Poslední – mnohem střízlivější – odhady však pasují Zadinu spíše až na čtvrté místo. Stal by se tak hráčem Ottawy.

Zadina není jediným českým zástupcem, který usiluje o první kolo. Zhruba na přelomu druhé a třetí desítky by měl přijít na řadu další pardubický hokejista Martin Kaut. Ten za Dynamo hrával pravidelně, ve 45 zápasech Tipsport extraligy posbíral 21 bodů (9+12). Na šampionátu dvacítek si připsal sedm bodů (2+5) a v reprezentačním áčku už stihl devět utkání s bilancí osmi bodů (1+7).

Možným zádrhelem u něj byly nepříjemné zdravotní komplikace. Kaut musel minulý týden podstoupit v IKEMu operaci srdce. Lékaři mu totiž při prohlídce před fyzickými testy objevili údajně jen drobný problém.

„Našli mi určitý problém se srdíčkem. Byl jsem ubezpečen, že nejde o nic vážného. Mělo jít v podstatě o rutinní zákrok, nic složitého. Operace dopadla dobře,“ řekl Kaut jehož trable se do žebříčků draftu nijak neprojevily.

První kolo draftu je na programu v noci na sobotu od 1:30.

Až v těch dalších (druhé kolo začíná v sobotu v 17:00) pravděpodobně přijdou na řadu další Češi.

Podle kanadské televize TSN by se do první stovky mohli prosadit Jakub Lauko, Jakub Škarek, Jan Jeník, Lukáš Dostál a Matěj Pekař. Čekat na svou šanci budou i Kristian Reichel nebo Libor Zábranský mladší, potomci slavných českých hokejových otců.

Podívejte se, jak vypadá letní trénink reprezentačního brankáře.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované