Hlavní obsah

Knihkupectví a kavárna v Brně se promění v neobvyklé operní scény

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Spolek Hausopera na říjen chystá program tvořený dvěma krátkými tituly. První uvede v Zemanově kavárně a cukrárně, odkud se publikum přesune do Knihkupectví Michala Ženíška.

Článek

Hausopera v roce 2018 přivedla publikum do Lázní Rašínova, kde inscenovala Poslední pólo od skladatele Marka Ivanoviče a libretisty Josefa Škarky. Spolek chce dlouhodobě uvádět nové opery komponované na míru různým místům v Brně, pozoruhodným architektonicky, svým příběhem, nebo geniem loci.

Hudbu k novince Věčná slečna Bledá složili Markéta Dvořáková a Ivo Medek. Hrát se bude v Zemanově kavárně a cukrárně v Josefské ulici. Podnik s „retro atmosférou“ se stane dějištěm zvláštních událostí, které během jednoho odpoledne zažívá nenápadný obchodní cestující.

„Potácíme se mezi snem a skutečností, není zřejmé, kde je tady a kde je tam, a kdo je vlastně Bledá? Divák si odpovědi najde sám, musí ale zapojit fantazii a představivost, protože stejně důležité jako to, co je vidět na jevišti, je i ono skryté za ním,“ uvedla Dvořáková.

Po půlhodině s Věčnou slečnou Bledou se publikum přesune do Paláce Alfa k tamějšímu Ženíškovu knihkupectví. Odehraje se tam Hra o Malinu, příběh o snaze zachránit podnik před krachem, přičemž dojde k odhalení dávného zločinu. Publikum bude sledovat operu přes výlohu ze židliček umístěných v pasáži, zvuk zprostředkují bezdrátová sluchátka.

Skladatel Lukáš Sommer si přeje, aby všechno působilo přirozeně a jakoby mimoděk a aby karikatury lidských charakterů nepůsobily nijak zlomyslně. „Aby si každý v zahloubaném knihkupci, jeho upovídané choti i cynickém dealerovi našel kousek sebe sama,“ uvedl Sommer. Obě opery režíruje Jiří Nekvasil. Zájemci mohou program zhlédnout 16., 17. a 18. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované