Hlavní obsah

Kocáb se „již skoro rozhodl“. Chce být příštím českým prezidentem

Foto: Seznam Zprávy

Michael Kocáb.

Reklama

Michael Kocáb, hudebník a politik, oznámil, že bude vysoce pravděpodobně kandidovat na post prezidenta České republiky. Nehodlá prý dopustit, aby na Hrad usedl „další komunista“.

Článek

„Všechno směřuje k tomu, že se rozhodnu kandidovat. Vlastně již jsem skoro rozhodnutý,“ řekl v rozhovoru pro iDnes.cz Michael Kocáb. Na mysli má kandidaturu na funkci prezidenta České republiky. „V podstatě jen čekám, zda se neobjeví jiný kandidát, kterému bych důvěřoval a měl by větší podporu občanů. Hlavně aby to zase nebyl nějaký bývalý komunista. To už bych nevydýchal. Pokud by se takový člověk našel, tak bych se kandidatury vzdal. Ale jinak jsem připraven nabídnout své služby. Myslím si, že mám hodně zkušeností, které by se daly využít. V důležitých milnících naší novodobé historie jsem se pohyboval dost aktivně.“

Kocábovu ambici okomentoval mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Michael Kocáb zaútočil na generála Petra Pavla. Rozkol v táboře ‚pravdy a lásky?“ napsal na svůj účet na Twitteru.

Petr Pavel je český voják, armádní generál Armády České republiky ve výslužbě. V letech 2012–2015 byl náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky. Mezi roky 2015–2018 působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO. Také on již oznámil, že uvažuje o kandidatuře na prezidenta. Jiří Ovčáček, v minulosti mimochodem redaktor komunistických Haló novin, naráží na fakt, že byl Pavel v KSČ. Dnes bývalý voják říká, že vstup ke komunistům byla chyba.

Kocáb, za totality lídr na hraně zákona balancující kultovní rockové kapely Pražský výběr – mezi roky 1982 až 1987 byla komunisty zakázaná –, byl po 17. listopadu 1989 jedním ze zakladatelů Občanského fóra a členem krizového štábu koordinačního centra OF.

V letech 2009–2010 byl ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny České republiky ve Fischerově vládě (nestraník nominován Stranou zelených). Do září 2010 pracoval jako zmocněnec pro oblast lidských práv spadající pod Úřad vlády.

Na počátku 90. let byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR a předsedou parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk z území bývalého Československa.

Podle aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK patří mezi desítku nejvážnějších potenciálních kandidátů na prezidenta moderátor a herec Marek Eben, senátorka Miroslava Němcová, generál Petr Pavel nebo senátoři Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Marek Hilšer či Miloš Vystrčil. Premiér Andrej Babiš z této desítky vypadl, přitom ještě v září 2019 byl na špici.

Autoři průzkumu ale upozornili, že na spontánní otázku, kdo by měl být příštím prezidentem, nepadají příliš překvapivá jména, nýbrž to zrcadlí mediální viditelnost a dosavadní úvahy osobností o jejich kandidatuře. Navíc pro mnoho lidí nejsou prezidentské volby zatím podstatným a aktuálním tématem.

„Pro kandidáty je důležitá především celostátní znalost a alespoň částečná přijatelnost. V předchozích etapách vzbudilo ohlas například nečekané jméno Marka Ebena, který se nyní dostal dokonce na první příčku. Může to být částečně důsledkem naštvanosti z politiky. Sám pan Eben kandidaturu prý vylučuje, ale jak vidíme, byl by z hlediska možného volebního výsledku velmi relevantním kandidátem,“ uvedl k výsledkům Jan Burianec ze STEM/MARK.

Reklama

Doporučované