Hlavní obsah

Kočner se „dočkal“. Za falšování směnek si odsedí 19 let

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u Nejvyššího soudu. Snímek z loňského prosince.

Reklama

Marian Kočner si vyslechl definitivní verdikt. Slovenský Nejvyšší soud mu v případě falšování směnek televize Markíza v přepočtu za 1,73 miliardy korun potvrdil trest 19 let za mřížemi.

Článek

Definitivně vinen je i Kočnerův spolupachatel Pavol Rusko, někdejší šéf Markízy a exministr hospodářství. V úterý odpoledneo tom rozhodl odvolací senát Nejvyššího soudu pod vedením Anny Šiškové, který potvrdil původní únorový rozsudek. Jednání bylo neveřejné kvůli špatné epidemické situaci.

Původně měl soud věc projednávat už loni v prosinci, Rusko se ale tehdy k jednání nedostavil. Den před soudním líčením ho údajně neznámý člověk napadl a polil ho neznámou látkou. Kvůli podezření z plánování úniku do zahraničí pak záhy skončil ve vazbě. A zpoza mříží k soudu v úterý přišel i Marian Kočner.

Pro Kočnera, kterého označují slovenská média za mafiánského bosse, je rozsudek v kauze falšování směnek vůbec prvním pravomocným verdiktem o vině. V případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové soud loni Kočnera viny nepravomocně zprostil. Věc bude letos řešit Nejvyšší soud.

V kauze falšování směnek Specializovaný trestní soud loni v únoru odsoudil Kočnera a Ruska na 19 let ve vězení. Proti únorovému rozsudku se ale odvolali všichni. Obhajoba odmítala rozsudek o vině a trestu, prokurátorovi Jánu Šantovi se zase nelíbila výše trestu a požadoval pro Kočnera trest 20 let a propadnutí majetku. Nejvyšší soud v úterý odvolání zamítl.

„V otázce viny bylo podle názoru Nejvyššího soudu vykonané dokazování v takovém rozsahu, který umožňuje soudu spravedlivé rozhodnutí,“ cituje Denník N předsedkyni senátu Šiškovou. „Soud dospěl k názoru, že v posuzované věci bylo prokázané, že se skutky staly a že je spáchali obžalovaní,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko na snímku z loňského února.

Obžaloba vinila Ruska a Kočnera z toho, že zfalšovali čtyři směnky – jako datum vystavení na nich uvedli rok 2000, kdy byl Rusko ve funkci šéfa Markízy. Podle prokurátora byly ale směnky ve skutečnosti vyhotoveny až po roce 2013, kdy Rusko už nebyl ředitelem a spolumajitelem televize.

Směnky za 1,73 miliardy korun

Podle směnek se Rusko zavazuje zaplatit 69 milionů eur (1,73 miliardy korun) a ručitelem má být právě Markíza. Dokumenty se nakonec dostaly do vlastnictví Kočnerovy firmy. Nebyly ale zahrnuty v účetnictví Markízy, kterou ovládá americká skupina CME. Rusko by ale dlužnou částku nebyl schopen uhradit, takže by povinnost proplatit směnky přešla právě na Markízu.

„Směnky nikdo nikdy neviděl. Soud dospěl k jednoznačnému závěru, že se skutek stal tak, jak se uvádí v obžalobě, a spáchali ho obžalovaní,“ stálo v rozhodnutí senátu Specializovaného trestního soudu z loňského února. Podle jeho předsedy Emila Klemaniče byly klíčovými důkazy výpověď Kočnerova někdejšího kamaráda a bývalého příslušníka tajné služby SIS Petra Tótha, přepisy zpráv v šifrované aplikaci Threema a také znalecké posudky.

Rusko je obžalovaný rovněž z přípravy vraždy spolupracovnice Sylvie Volzové.

Reklama

Doporučované