Hlavní obsah

Kočnerův kumpán chtěl utéct do Mali, se zalepenýma očima skončil za mřížemi

Foto: Profimedia.cz

Eskorta dovedla ve středu Ruska k soudu. Po údajném útoku neznámou látkou má zalepené obě oči.

Reklama

Slovenský exministr Pavol Rusko skončil ve vazbě, hrozilo totiž, že se vyhne procesu u nejvyššího soudu. Ten posuzuje devatenáctiletý trest, který Rusko s Marianem Kočnerem dostali v únoru za falšování směnek televize Markíza.

Článek

Ve středu se mělo rozhodnout, jestli Marian Kočner definitivně skončí za mřížemi. Nejvyšší soud ale v úterý odročil jednání na leden. Soud se týká kauzy falšování směnek televize Markíza v hodnotě v přepočtu 1,73 miliardy korun. Specializovaný trestní soud letos v únoru odsoudil Kočnera a Pavla Ruska na 19 let ve vězení.

Proti únorovému rozsudku se odvolali všichni. Obhajoba odmítá rozsudek o vině a trestu, prokurátorovi Jánu Šantovi se zase nelíbí výše trestu a požaduje pro Kočnera trest 20 let a propadnutí majetku. Odvolala se i poškozená televize Markíza, která chce, aby soud rozhodl i o náhradě škody.

Nejvyšší soud posoudí všechna odvolání – může je odmítnout, zvýšit, či snížit uložený trest, nebo vrátit případ Specializovanému soudu. Ve hře je i možnost, že soud Kočnera a Ruska osvobodí.

Ruska prý někdo polil neznámou látkou

Zatímco Kočner k odvolacímu soudu v úterý z vazby dorazil, druhý nepravomocně odsouzený ne. Někdejší ředitel televize Markíza a exministr hospodářství Pavol Rusko se z účasti na jednání u nejvyššího soudu omluvil, prý ho totiž v pondělí při běhu nedaleko Bratislavy neznámý člověk polil neznámou tekutinou. Zavolal si proto záchranku, která ho převezla na ošetření do nemocnice v hlavním městě. Když ho chtěl lékař vyšetřit, Rusko odmítl spolupracovat. Soudu pak poslal neschopenku.

Neschopenku zpochybnil prokurátor Ján Šanta i právní zástupce Markízy Daniel Lipšic s tím, že jde o obstrukci. Média upozornila, že neschopenku Ruskovi vystavil lékař Peter Lipták, který už Ruska zneschopnil před soudním jednáním v listopadu 2019 kvůli problému s krční páteří.

Foto: Profimedia.cz

Pavol Rusko u soudu v únoru 2020.

Soud v úterý odročil jednání na 12. a 13. ledna, Ruskově verzi ale neuvěřil a exministra ještě v úterý večer na základě soudního příkazu zadržela policie a noc strávil v cele. „Potvrzuji, že na základě procesních úkonů odvolacího soudu byl včera (v úterý, pozn. red.) v odpoledních hodinách zatčený Pavol R. Další postup bude známý v průběhu dnešního dne,“ citovala agentura TASR Ruskova obhájce Marka Paru.

Para obhajoval například Mariana Kočnera v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, ve kterém soud nepravomocně Kočnera osvobodil. Kauzou se bude zabývat nejvyšší soud příští rok. Na rozdíl od Ruska je ale Kočner už delší dobu ve vazbě. Současný proces, ve kterém byl nepravomocně odsouzený, je vůbec prvním rozsudkem, podle kterého je Kočner vinen.

Chtěl Rusko zmizet do Mali?

Ruskovu vazbu kvůli hrozbě útěku ve středu nejvyšší soud potvrdil. Při příchodu k soudu měl exministr zalepené obě oči a novinářů se ptal, jestli jde podle nich o lehké zranění. Odmítl také, že s lékařem nespolupracoval. „Co je to za blbost? Protože jsem nemohl otevřít oko a naklonit ho tak, jak on chtěl, protože mě bolelo, to je celé, díval se přístrojem do očí,“ řekl při předvedení k soudu.

Prokurátor Šanta o Ruskově zranění pochybuje, ve středu navíc zveřejnil, že už před několika dny podal návrh na jeho vzetí do vazby. „Podezření na možnost útěku tu byla trochu širší,“ citoval prokurátora Denník N. Server Aktuality.sk píše, že měl Rusko plánovat útěk do afrického Mali.

Foto: Profimedia.cz

Prokurátor Ján Šanta.

„Stále mluvím o velké relativitě tohoto zranění. Konstatování lékařů o nemožnosti zúčastnit se hlavního jednání jsem nikde nenašel. Dnes už nestačí jen lékařská zpráva,“ dodal Šanta.

Už v úterý Šanta říkal, že prokuratura i soud musí konat a že se justice poučila z případu tuneláře Jozefa Majského, který se před spravedlností ukrýval v Česku. Proces s Majským se táhl 18 let kvůli různým zdravotním problémům obžalovaného, jeho obhájců nebo svědků.

Bouda na Markízu za stamiliony

Obžaloba viní Ruska a Kočnera z toho, že zfalšovali čtyři směnky – jako datum vystavení na nich uvedli rok 2000, kdy byl Rusko ve funkci šéfa Markízy. Podle prokurátora byly ale směnky ve skutečnosti vyhotoveny až po roce 2013, kdy Rusko už nebyl ředitelem a spolumajitelem televize.

Podle směnek se Rusko zavazuje zaplatit 69 milionů eur a ručitelem má být právě Markíza. Dokumenty se nakonec dostaly do vlastnictví Kočnerovy firmy. Nebyly ale zahrnuty v účetnictví Markízy, kterou ovládá americká skupina CME. Rusko by ale dlužnou částku nebyl schopen uhradit, takže by povinnost proplatit směnky přešla právě na Markízu.

„Směnky nikdo nikdy neviděl. Soud dospěl k jednoznačnému závěru, že se skutek stal tak, jak se uvádí v obžalobě, a spáchali ho obžalovaní,“ rozhodl letos na konci února senát Specializovaného soudu. Podle jeho předsedy Emila Klemaniče byly klíčovými důkazy výpověď Kočnerova někdejšího kamaráda a bývalého příslušníka tajné služby SIS Petra Tótha, přepisy zpráv v šifrované aplikaci Threema a také znalecké posudky.

Rusko je obžalovaný také z přípravy vraždy spolupracovnice Sylvie Volzové.

Reklama

Doporučované