Hlavní obsah

Policie v Praze zadržela tuneláře z 90. let, spravedlnosti unikal 18 let

Foto: Profimedia.cz

Jozef Majský na snímku z roku 2015.

Reklama

aktualizováno •

Podle svého syna byl na smrtelné posteli, novinářům ale telefony zvedal. Odsouzenému Slovákovi Jozefu Majskému se dařilo unikat spravedlnosti díky hospitalizaci na psychiatrické klinice v Česku do úterního odpoledne.

Článek

Slovenská policie na svém Facebooku uvedla, že Majský byl v úterý v pražské nemocnici nedlouho po poledni zadržen českou policií. „Co bude následovat, je teď plně v kompetenci českých orgánů,“ píše se v prohlášení. Policisté přitom původně uváděli, že Majského zdravotní stav „neumožňuje orgánům činným v trestním řízení další postup“.

Tunelář z 90. let

Jozef Majský, původně Jozef Marhuľa, je známou postavou slovenských divokých 90. let. Původně byl učitel, ještě před revolucí si ale jako funkcionář v socialistických státních podnicích našel podnikatelské příležitosti a kontakty, díky kterým se o pár let později stal jedním z prvních slovenských byznysmenů.

V 90. letech obchodoval s ropou, podporoval Mečiarovo HZDS a ve velkém se soustředil na privatizaci státních podniků. Později se s Mečiarem rozkmotřil a opozici dával prostor v médiích, která skoupil. Ve své době byl podle médií jedním z nejbohatších Slováků s kontakty na vlivné politiky a vlastnil desítky firem na Slovensku i v Česku. V tuzemsku přivedl ke krachu automobilku Liaz.

Minulou středu Majskému potvrdil slovenský nejvyšší soud devítiletý trest za podvod ve zkrachovalých nebankovních subjektech Horizont Slovakia a BMG Invest. Pyramidové společnosti dostaly z kapes Slováků miliardy korun. Majský firmy vytuneloval, když společně s dvěma lidmi způsobil společnostem prodejem falešných pohledávek škodu 400 milionů slovenských korun.

Třicetkrát se vyhnul soudu

Rozsudek soud stvrdil po procesu, který se táhl téměř 18 let kvůli různým zdravotním problémům obžalovaného, jeho obhájců nebo svědků. Majský se soudu vyhnul asi třicetkrát, před zatčením se dokonce pokusil uprchnout v kufru auta do Rakouska.

Na už odsouzeného podvodníka je teď vydán i evropský zatykač. A Majský přesně v den vydání zatykače odjel ze Slovenska do Česka. Nejprve byl hospitalizován v Nemocnici Šumperk, kde měl podle ČTK v souvislosti se závažnou chorobou podstoupit akutní zákrok. Až do úterního zatčení pobýval v nejmenované psychiatrické nemocnici v Praze, kde ho vypátrala česká policie.

Podle svého syna Jozefa, kterého cituje slovenský deník SME, odjel Majský do šumperské nemocnice v polovině června, protože se tam jako onkologický pacient už dříve léčil. Majského navrhlo státní zastupitelství v Ostravě vzít do vazby, krajský soud to ale 20. června zamítl.

Minulou středu pak na Slovensku Majskému soud definitivně potvrdil 9 let ve vězení, obžalovaný se nedostavil a neomluvil se, obsílku v Šumperku si ale převzal. Podle syna byl tehdy pod vlivem silných léků a teď je v pražské nemocnici „na smrtelné posteli“. Slovenská policie ještě v pondělí uváděla, že Majského zdravotní stav „neumožňuje orgánům činným v trestním řízení další postup“.

Novináři z deníku SME se ale Majskému do Prahy dovolali. Muž prý komunikoval jasně. „Poté, co se redaktor představil a požádal o rozhovor, zavěsil. Na další volání už nereagoval,“ píší noviny.

V úterý po poledni Majského zatkla česká policie, do slovenského vězení ale odsouzený podvodník putovat nemusí. Díky dvojímu občanství si může trest odpykat v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované