Hlavní obsah

Epidemie koronaviru pomohla Janouškovi k dalšímu pobytu na svobodě

Foto: Milan Malíček / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Roman Janoušek se do vězení zatím nevrátí.

Reklama

Vězeňská služba přiznala, že v době epidemie nového typu koronaviru by byl pobyt Romana Janouška za mřížemi velice rizikový.

Článek

Pražský podnikatel Roman Janoušek, který byl odsouzen za dopravní nehodu a těžké ublížení na zdraví na 4,5 roku, se minimálně dalších dvanáct měsíců do vězení nevrátí.

Janouškovi byl trest před čtyřmi lety přerušen ze zdravotních důvodů a krajský soud v Brně přerušení v polovině letošního dubna opět prodloužil se zdůvodněním, že zdravotní stav podnikatele a lobbisty je dál velmi vážný.

„Jedná se o nemoc, v důsledku které hrozí odsouzenému bezprostřední nebezpečí smrti,“ napsala do rozhodnutí brněnská soudkyně Jaroslava Bartošová.

Dokument, který mají Seznam Zprávy nyní k dispozici, však zmiňuje i důležitou okolnost rozhodnutí: Vězeňská služba by sice byla schopná zajistit vážně nemocnému Janouškovi ve vězení odpovídající péči, pokud by však v Česku v té době nebyla v dynamické fázi epidemie nového typu koronaviru.

Právě kvůli epidemii byly v době rozhodnutí soudu jak ambulantní, tak i lůžkové kapacity zdravotnických zařízení omezeny.

„Vězeňské prostředí je z epidemiologického hlediska vysoce rizikové, a je proto žádoucí omezit pohyb do věznice i z věznice na naprosté minimum,“ napsal ředitel odboru zdravotnické služby Vězeňské služby Jaroslav Žižka do vyjádření pro soud.

Také Janouškův advokát Lukáš Trojan v žádosti o další přerušení výkonu trestu v polovině března popsal, že zdravotní stav jeho klienta je aktuálně komplikován výraznou hrozbou spojenou s koronavirovou epidemií.

V případě nákazy – jak Trojan také uvedl – by mohla mít Janouškova nemoc závažnější průběh. A tak by měl podle advokáta Janoušek dodržovat řadu preventivních opatření, aby onemocnění zabránil.

„V podmínkách výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody je podle mého názoru prakticky nemožné, aby taková hygienická omezení dodržoval, a proto je aktuálně výkon trestu pro něj výrazně rizikový, respektive nemožný,“ uvedl Janouškův obhájce.

Janoušek si zatím odseděl ve vězení jen čtvrtinu ze 4,5letého trestu, který dostal za dopravní nehodu v opilosti, při které vážně zranil ženu.

Vězeňská služba navrhla soudu, aby Janouškovi přerušil dobu, kdy nebude ve vězení, minimálně o půl roku. Soudkyně Bartošová nakonec řekla, že se nebude muset vrátit za mříže do 30. dubna 2021.

„V současné době, jak bylo prokázáno stanoviskem Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR, nelze odsouzenému v podmínkách výkonu trestu odnětí svobody ani v podmínkách mimovězeňských poskytovatelů zdravotních služeb zajistit odpovídající lékařskou péči bez toho, že by došlo k ohrožení života odsouzeného trpícího těžkým onemocněním,“ zdůvodnila své rozhodnutí Bartošová.

Úřady mají přitom zjevně pochybnosti, do jaké míry je přerušení Janouškova trestu důvodné.

Loni ho kvůli tomu nechal pražský vrchní soud sledovat. A výsledek sledování vzbudil v soudu podezření, že důvodné není.

Policisté zaznamenali, že Janoušek pravidelně jezdil do pražských Žlutých lázní, kam ho vozil jeho řidič, ale na místě samém už muže, který deklaruje vážnou nemoc, nikdo nedoprovázel.

Podobně pak sledovací zpráva z loňského 23. července zaznamenala Janouškovu projížďku na kole. Po poledni se Janoušek nechal odvézt několik kilometrů za Prahu. Zde v okolí Votic se pak bez jakéhokoliv dohledu projížděl, a jak připomíná zpráva soudu, teploty dosahovaly na celém území České republiky ke třiceti stupňům, což znamenalo zatěžující počasí pro někoho, kdo ze zdravotních důvodů nemůže být ve výkonu trestu.

Reklama

Doporučované