Hlavní obsah

Kocoura čeká životní úkol, určit vítěze letošního mistrovství světa ve fotbale

Hluchý kocour má předpovědět vítěze mistrovství světa ve fotbale.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Kocour Achilles se připravuje na svou životní roli. Při nadcházejícím mistrovství světa ve fotbale v Rusku bude předpovídat výsledek finálového zápasu. Pomůže mu v tom jeho šestý smysl.

Článek

V roce 2010 to byla chobotnice Paul, která správně předpověděla vítězství Španělska na mistrovství světa ve fotbale. Její úlohu teď přebírá kocour Achilles z Petrohradu. Oproti fanouškům a sportovním tipařům má jednu výhodu - šestý kočičí smysl. Výběr kocoura není náhodný. V roce 2017 již úspěšně odhadl výsledky Konfederačního poháru FIFA.

V den finále mistrovství světa bude kocourovým úkolem správně vybrat jednu ze dvou misek jídla, nad kterými budou umístěny vlajky finálových týmů. Achilles je navíc hluchý, proto by ho nemusela znervóznit ani přítomnost novinářů.

Bílý kocour žije v muzeu Ermitáž v Petrohradě, kde také prochází tréninkem a má speciálně upravený jídelníček. „Lidé měli tendenci ho krmit víc, než by měli. Když přišel k nám, vypadal spíš jako fotbalový míč, ne jako kočka. Rozhodli jsme se mu dát přísnou dietu,” říká veterinářka, která má kocoura na starosti.

Fotbalové finále mistrovství světa je nejsledovanější sportovní událostí vůbec, předčí dokonce i olympijské hry. Nezbývá tedy nic jiného než kocourovi popřát, aby měl při výběru šťastnou packu.

Reklama

Související témata:

Doporučované