Hlavní obsah

Koho se zbaví firmy jako prvních? Těch, co mají na krku exekuci

Foto: Profimedia.cz

Ze zaměstnání na úřad práce. Firmy kvůli vyšším nákladům propouští mezi prvními lidi v exekucích. (Ilustrační snímek)

Reklama

Někteří zaměstnanci stojí firmy víc než jiní, podle toho se pak zaměstnavatelé rozhodují při propouštění.

Článek

Složitá a nákladná administrativa. Lidé v exekucích proto patří mezi první, kteří přichází o práci. Zároveň ze stejného důvodu si novou práci shání jen složitě.

Náklady na práci mzdových účetních, kteří tráví čas zpracováváním srážek ze mzdy a komunikací s exekutorskými úřady, představují pro zaměstnavatele důvod k tomu, aby mezi prvními propouštěli lidé v exekucích.

Jde tak o další příklad toho, jak na ekonomický propad kvůli koronaviru mohou obzvláště tvrdě doplatit ti nejchudší. Seznam Zprávy už dříve popsaly, že kvůli pandemii se může přes Česko přehnat dluhová vlna, která zasáhne nejvíce právě ty nejchudší. Mezi nimi jsou mimo jiné lidé, kteří požádali o odklad splátek.

Odborníci zabývající se pomocí předluženým lidem potvrzují, že už „vyhazovy“ kvůli exekucím zaznamenali a situace se podle nich bude v následujících měsících jen zhoršovat.

„Je to velký problém, který se navíc řetězí. Když je propustí i kvůli tomu, že mají exekuci, tak mají ze stejného důvodu problém najít práci novou. A s očekávanou prohlubující se krizí, bude lidí na trhu práce a v problémech čím dál víc,“ popisuje Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, která sdružuje právě dlužníky.

„Bude to velký problém v blízké budoucnosti. Často zaměstnavatelé mluví o tom, že začnou lidi v exekucích propouštět jako první,“ potvrzuje Pavla Aschermannová, odbornice na dluhovou problematiku v organizaci Rubikon Centrum.

Ta odhaduje, že nejhorší situace nastane po letních prázdninách. S koncem školního roku skončí i možnost pobírat ošetřovné a zároveň přes léto uplynou výpovědní lhůty.

O stokoruny až tisíce dražší

Zaměstnavatelé mají k propouštění lidí v exekucích hned několik důvodů. Tím hlavním je, že předlužení pracovní jsou ve finále kvůli složité administrativě dražší pracovní silou.

„Lidé s více exekucemi jsou pro zaměstnavatele větší administrativní zátěží než zaměstnanec bez exekucí či zaměstnanec v insolvenci,“ vysvětluje David Beňák, ředitel Agentury pro sociální začleňování, který dodává, že 60 procent předlužených lidí má přitom tři a více exekucí.

„Zaměstnavatelé obecně považují exekuci jako překážku pro vstup do zaměstnání, s tím se setkáváme napříč všemi lokalitami,“ dodává Beňák. Podle něj nejde o primární důvod, kvůli kterému firmy zaměstnance propouští. Když už ale jsou nucené někoho propustit, právě exekuce bývají rozhodující faktor.

Unie zaměstnavatelských svazů na toto téma udělala průzkum mezi svými členy, kterého se zúčastnilo 131 zaměstnavatelů. Podle nich se náklady na pracovníka v exekuci pohybuje od stokorun až po více než tři tisíce za měsíc.

„Školila jsem mzdové účetní, a ty se často s těmi pracovníky osobně neznají a jenom s nimi mají spoustu starostí a jsou často proti nim předpojaté,“ vysvětluje Pavla Aschermannová.

Nejde o nové důvody. Podle odborníků byla mezi firmami nechuť zaměstnávat lidi v exekucích dlouhodobě. Ovšem kvůli extrémně nízké nezaměstnanosti v nedávné minulosti začaly nabírat i pracovníky v exekucích. Trend obrátil pokles ekonomiky kvůli koronakrizi.

Do přesčasů se neženou, bývají nemocnější

Náklady navíc na pracovníka v exekuci jsou přitom jen část problému. Předlužené zaměstnance je totiž paradoxně složité motivovat i v nutných případech, aby pracovali přesčas.

„Tyto peníze jdou totiž exekutorovi,“ říká Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, která sdružuje právě dlužníky. Zároveň dodává, že se jí podařilo u jednoho zaměstnavatele problém vyřešit tak, že dlužníci dostávali nefinanční odměnu za práci přesčas – například v potravinách.

Pavla Aschermannová vypočítává i další problémy, které zaměstnavatelé s lidmi v exekucích mají. „Bývají i častěji nemocní. Nechci říct, že simulují, ale častěji chodí k doktorovi,“ říká odbornice z Rubikon Centrum.

Opět je podle ní hlavním důvodem to, že u pracovníků v exekuci se příliš neliší to, kolik peněz jim reálně zůstane, když pracují, a když jsou na nemocenské.

Reklama

Doporučované