Hlavní obsah

Kojence chtěli odpojit od přístrojů. Dostane ale americké občanství a poletí na experimentální léčbu

Charlie Gard dostal americké občanství. Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Američtí kongresmani dali jedenáctiměsíčnímu Charliemu z Velké Británie novou šanci na život. Na základě expertních posudků amerických lékařů soud v Londýně případ opět otevře. Dříve se postavil za britské doktory, kteří žádali odpojení miminka od přístrojů.

Článek

Je mu pouhých jedenáct měsíců a už se o něm jednalo v americkém Kongresu. Jeho členové přislíbili malému Charliemu Gardovi z Velké Británie, který trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání, americké občanství. Otevřela se mu tak cesta pro jeho bezproblémový převoz do Spojených států a pro podstoupení experimentální léčby.

Tu mu už dříve nabídla jedna z amerických nemocnic. Ošetřující lékaři ale byli proti. Dokonce požadovali, aby byl malý Charlie odpojen od přístrojů, jelikož jeho udržování při životě prý nemá smysl. Miminko neslyší, nevidí, nedokáže se pohnout a podle lékařů z londýnské Great Ormond Street Hospital se tak jen prodlužuje jeho utrpení.

Za pravdu jim dal soud v Londýně i ve Štrasburku, kam se rodiče Charlieho Garda obrátili s vidinou zvrácení britského rozsudku.

Američtí lékaři však věří, že experimentální léčba může Charlieho stav zlepšit. Na základě jejich posudku londýnský soud hodlá případ znovu projednat.

Rodiče Charlieho Garda už vybrali na převoz do Spojených států v přepočtu téměř čtyřicet milionů korun. Případ je ostře sledovaný hlavně britskou veřejností. Lidé už několikrát vyjádřili pobouření nad jednáním britských lékařů a nad tím, že rodiče nemohli o osudu svého syna svobodně rozhodovat. Do případu se dříve vložil americký prezident Donald Trump i papež František, který miminku nabídl pro změnu vatikánský pas a léčbu v jedné z vatikánských nemocnic.

Reklama

Doporučované