Hlavní obsah

Kok-boru nebo také buzkaši je oblíbený sport. Víte, jak se hraje?

Svět bez obalu: Kok-boru nebo také buzkaši je oblíbený sport ve Střední Asii. Letos se ho v kyrgyzské oblasti Kara-Suu zúčastnilo přes tisíc jezdců.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Kok-boru nebo také buzkaši je starobylý sport, ve kterém se jezdci snaží dostat tělo mrtvé kozy na vyhrazené místo. Důležitá je jak zručnost jezdců, tak i samotných koní. V čem byl letošní kok-boru výjimečný?

Článek

Více než tisíc jezdců se nedávno zúčastnilo v kyrgyzské oblasti Kara-Suu závodu ve starobylém jezdeckém sportu kok-boru. Jednalo se o jednu z největších akcí tohoto typu ve Střední Asii. Tento sport, které mu se také říká buzkaši, doslova „braní si kozy“, je nesmírně populární nejen v Kyrgyzstánu, ale i v okolních zemích – v Afghánistánu, Kazachstánu, Tádžikistánu či Uzbekistánu.

Cílem jezdců je získat tělo ovce a hodit ho za označenou hranici. Hra je často velmi chaotická a také nebezpečná a velikost hřiště závisí na tom, jak mnoho hráčů ji hraje.

Letošní kyrgyzský kok-boru byl tak obrovský, že nebylo možné ani vidět, co se děje uvnitř skrumáže. Akci zorganizoval podnikatel Kanybek Akajev na oslavu obřízky svých tří synů.

Cena pro vítěze zahrnovala byt v Biškeku, pět aut, devět velbloudů a 20 hřebců. Asi i proto se tentokrát na kok-boru sjelo tolik soutěžících.

Malou ochutnávku nabízíme v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované