Hlavní obsah

Kokain je na vzestupu, Češi jsou v čele evropského žebříčku užívání konopí

Češi jsou na evropském území v čele žebříčku užívání konopí a v produkci pervitinu.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čistota a dostupnost kokainu je v Evropě nejlepší za poslední dekádu. Podle výroční zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost je kokain nejčastěji užívanou nelegální stimulační drogou na území Evropy. Zároveň s tím ale roste počet drogově závislých vyhledávajících odbornou pomoc.

Článek

Na evropském kontinentu v poslední době vzrostla dostupnost a čistota kokainu, který je nejčastěji užívanou nelegální stimulační drogou v Evropě. Ve své výroční zprávě o tom informovalo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Zpráva rovněž zdůrazňuje obavy ohledně vysokého počtu úmrtí v důsledku předávkování drogami v Evropě, který se v uplynulých čtyřech letech stále zvyšuje. Česko se podle zprávy dál drží v čele žebříčku uživatelů konopí, je také hlavním zdrojem pervitinu v Evropě.

Odhaduje se, že v roce 2016 v zemích Evropské unie, Turecku a Norsku zemřelo na předávkování více než 9000 lidí. Stalo se tak především v souvislosti s heroinem a dalšími opioidy - i když často v kombinaci s jinými látkami, zejména s alkoholem a benzodiazepiny. V roce 2015 to bylo podle odhadů centra 8441 úmrtí.

Zvýšená dostupnost kokainu v Evropě souvisí podle EMCDDA s větší mírou pěstování koky a výroby kokainu v Latinské Americe. Zpráva uvádí, že mezi roky 2014 a 2016 o pětinu (na 30 300 klientů) stoupl počet lidí, kteří poprvé nastoupili na léčbu kvůli problémům s touto drogou. Kokain byl navíc druhou nejčastěji zaznamenanou drogou při hospitalizacích pro akutní stavy v souvislosti s užíváním drog v síti 19 vybraných nemocnic v roce 2016. Zvýšil se i počet případů zadržení zásilek kokainu a množství zbytků této drogy ve splašcích v 26 z 31 měst, která pro dané období poskytla data. Nejvíc zbytků kokainu bylo zjištěno v odpadních vodách v Belgii, Nizozemsku, Španělsku a Británii; nejnižší úroveň byla hlášena ze zkoumaných východoevropských měst.

Evropa je podle zprávy nejen významným trhem s nelegálními drogami, které se sem pašují z řady regionů světa, ale také stále důležitější oblastí pro samotnou výrobu narkotik. EMCDDA poukazuje například na zvýšení počtu zlikvidovaných laboratoří na výrobu extáze či rozšíření a větší zapojení organizované trestné činnosti do výroby metamfetaminu. Zdrojem většiny metamfetaminu je přitom v Evropě dlouhodobě Česká republika a nově také příhraniční oblasti sousedních zemí. V roce 2016 bylo v Evropě hlášeno 291 nelegálních laboratoří na výrobu metamfetaminu, z čehož 261 bylo v ČR.

Nejběžněji užívanou nelegální drogou v Evropě zůstává konopí. V roce 2016 se v Evropě konopí týkaly více než tři čtvrtiny z 800 000 trestných činů spojených s užíváním nebo držením drog. Jedná se rovněž o nejčastěji zachycenou drogu - v roce 2016 bylo v EU ohlášeno 763 000 případů zadržení konopných produktů.

EMCDDA také varuje před možnými dopady změn v legalizaci konopí v některých částech Severní a Jižní Ameriky, které vedly v těchto oblastech k rychlému rozvoji komerčního trhu s rekreačním konopím. To má za následek inovace v systému dodávek a ve vývoji konopných produktů, například náplní do elektronických cigaret či jedlých produktů.

Zpráva také poukazuje na to, že významným problémem z hlediska veřejného zdraví zůstávají takzvané „nové drogy“, tedy psychoaktivní látky, včetně syntetických kanabinoidů, katinonů, opioidů a benzodiazepinů. Bylo sice zjištěno méně nových typů psychoaktivních látek (v roce 2017 jich bylo 51, zatímco v roce 2015 to bylo 98), celkový počet dostupných nových psychoaktivních látek ale zůstává vysoký a existuje také více důkazů o jejich škodlivosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované