Hlavní obsah

Kolem planety Země dnes proletí asteroid o rozměrech egyptských pyramid

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Asteroid o možné velikosti srovnatelné s výškou té nejvyšší egyptské pyramidy proletí podle americké vesmírné agentury NASA v „blízkosti“ země.

Článek

Podle předpokladů může průměr asteroidu dosahovat 97 až 220 metrů. Proletí 4,5 milionu kilometrů od Země, což představuje téměř 20násobek vzdálenosti Země a Měsíce, píše server The Jerusalem Post. To podle vědců znamená, že kosmické těleso proletí „v blízkosti“ naší planety.

Na možný střet asteroidů se Zemí, které mohou letět rychlostí až 29 tisíc kilometrů za hodinu, se vědci do budoucna připravují. NASA společně s laboratoří aplikované fyziky Univerzity Johnse Hopkinse již brzy otestuje na vzdáleném asteroidu systém Double Asteroid Redirection Test, který spočívá v nárazu sondy do asteroidu a jeho následném vychýlení z letové dráhy. Další řešení navrhla společnost Airbus Space, podle které by ke zneškodnění asteroidů mohly sloužit ve vesmíru obíhající předělané vysílací satelity.

Země je zatím nicméně v bezpečí. NASA uvedla, že asteroid Apofis, který představuje jednu z největších možných hrozeb pro naši planetu, Zemi během další stovky let nezasáhne. Naposledy ji minul v bezpečné vzdálenosti 17 milionů kilometrů 5. března. Experti pomocí radarů sledovali jeho putování kolem Slunce, což jim umožnilo s jistotou vyloučit jakékoliv riziko dopadu na Zemi v roce 2068.

Další přiblížení 340 metrů širokého asteroidu k Zemi se podle odborníků může uskutečnit za osm let. V dubnu roku 2029 se očekává, že Apofis proletí kolem zeměkoule ve vzdálenosti asi 32 tisíc kilometrů, což je asi jedna desetina vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Jeho přiblížení budou moci sledovat i lidé na východní polokouli, a to patrně pouhým okem.

Na minimální vzdálenost od Země se podle expertů může Apofis přiblížit 16. března roku 2880, tedy za 859 let. Podle americké agentury existuje jenom 0,012% šance na jeho ničivý dopad na Zemi.

První potenciální dopad by mohl nastat 5. září 2095. Podle NASA má velkou šanci zasáhnout naši planetu asteroid 2010 RF12. Vzhledem k tomu, že toto nebeské těleso je relativně malé, podle vědců nepředstavuje pro Zemi žádnou hrozbu.

Reklama

Související témata:

Doporučované