Hlavní obsah

Kolem Trumpa začíná být horko. Republikáni žádají vyšetření kontaktů s Moskvou

Členové Trumpova volebního štábu měli být ve spojení s ruskou tajnou službou i vládou.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Rusko mělo kontaktovat i osoby ze současného okolí amerického prezidenta.

Článek

Členové volebního týmu Donalda Trumpa byli během loňské prezidentské kampaně opakovaně v kontaktu s představiteli ruských tajných služeb a ruské vlády. Podle středeční zprávy amerického listu The New York Times (NYT) to vyplývá z nahrávek telefonních hovorů, o kterých deník informovali čtyři současní i bývalí vysoce postavení představitelé Spojených států.

Podle NYT se Rusové spojili i s Michaelem Flynnem. Ten v úterý na popud Donalda Trumpa rezignoval. Přední členové Republikánské strany nyní požadují rozsáhlé vyšetřování.

Z Trumpova týmu odchází první klíčový muž. Nevydržel ani měsíc:

Video: Oliver Sálus

Rusko mělo kontaktovat i Paula Manaforta. Ten býval volebním manažerem Trumpovy kampaně. Loni v srpnu rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Deník žádná další konkrétní jména neuvedl. Podle zdrojů NYT se ale jednalo nejen o členy Trumpova volebního štábu, ale i o další lidi z okolí současného amerického prezidenta.

Americké tajné služby a vyšetřovatelé odhalili kontakty členů Trumpovy kampaně s Rusy zhruba ve stejné době, kdy narazily na důkazy o snaze Moskvy ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb hackerskými útoky.

Podle zdrojů listu se nenašly žádné důkazy, že by Trumpův volební štáb s Rusy jakkoli spolupracoval na kybernetických útocích nebo se jejich pomocí jiným nekalým způsobem pokoušel ovlivnit volby v Trumpův prospěch.

Reklama

Doporučované