Hlavní obsah

Kolik bere královna aneb Vyplatí se Británii monarchie?

Každoroční přínos královského paláce britské ekonomice je vyčíslen na 1,8 miliardy liber.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdyby byla rodina Alžběty II. firmou, byla by její značka 5. nejcennější na světě.

Článek

Cena šatníku novopečené vévodkyně Meghan se stala před nedávnem soustem pro britský i světový bulvár. S cenovkou překračující 400 milionů eur byly modely, které loni vynesla manželka prince Harryho, zdaleka nejdražší mezi všemi evropskými šlechtičnami.

Peníze, které rodina královny Alžběty II. spotřebovává, jsou přitom pod drobnohledem. Vyplatí se daňovým poplatníkům platit luxus vládnoucí rodiny? V magazínu Barvy byznysu jsme zanalyzovali několik propočtů, které oceňují náklady a přínosy Buckinghamského paláce. Vychází tak například, že značka vážící se ke královské rodině má cenovku 88 miliard dolarů, což by ji řadilo těsně za Facebook a předběhla by Amazon.

Na kolik se vyčísluje dopad toho, že Britům vládne monarcha, do cestovního ruchu? A o kolik si polepší módní průmysl díky vévodkyním Meghan a Kate? Jak velký majetek pak patří konkrétním členům domu Windsor Mountbatten? Podívejte se nahoře ve videu.

Analýza je součástí magazínu Byznys, který celoplošná Televize Seznam vysílá každý všední den v premiéře od 14:00 a následně v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované