Hlavní obsah

Kolik ostrovů má Indonésie? Země je poprvé oficiálně počítá, i kvůli nelegálnímu rybolovu

Kolik má Indonésie vlastně ostrovů?

 

Reklama

Největší souostroví světa sestává podle zákona z roku 1996 ze 17 508 ostrovů. Číslo ale není oficiálně schválené. Aby byl ostrov opravdu ostrovem, musí mít jméno a přesně zanesenou lokaci.

Článek

Indonésie chce poprvé spočítat všechny své ostrovy. Podle více než dvacet let starého zákona čítá největší souostroví světa s rozlohou téměř dva miliony čtverečních kilometrů 17 508 ostrovů. Jde však pouze o odhad a například Organizace spojených národů uznává zhruba o čtyři tisíce indonéských ostrovů méně. Indonésie tak chce nové sčítání dokončit ještě před srpnovým zasedáním OSN.

Zemi jde o ochranu jejích teritoriálních a ekonomických zájmů. Některé ostrovy si totiž pro sebe zabraly soukromé hotelové resorty. Indonésie se také dlouhodobě potýká například s nelegálním rybolovem ve vodách, které považuje za své.

Aby byl ostrov uznán ostrovem, potřebuje mít jméno a přesnou lokaci. Jak pro BBC uvedla Susan Herawatiová z nevládní organizace Kiara, odhadem 60 procent indonéských ostrovů jméno, a tedy jakýkoliv legální status, nemá. Může se tak podle ní i stát, že si ho přivlastní jiná země.

Jméno ostrova může být oficiálně zaregistrováno, znají-li ho alespoň dva místní obyvatelé. Indonéští úředníci nyní dokumentují každý kus země, který chtějí předložit OSN. Kromě jména a lokace zapisují i podrobnosti o historii ostrova.

Reklama

Doporučované