Hlavní obsah

Kolona kamionů na D1 se protáhla na téměř třicet kilometrů. Vzpomínky na Ťoka ožívají

Foto: Policie ČR

Nehody, kolony, čekání. Opravy mostu Vysočina na D1 u Velkého Meziříčí potrvají do začátku září.

Reklama

Na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem už třetí pracovní den přetrvávají potíže kvůli novému omezení u opravy mostu Vysočina.

Článek

Řidičům na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem ožívají špatné vzpomínky na loňskou zimu, kdy tu řidiči stáli v dlouhých kolonách a jejich frustrace se otočila proti tehdejšímu ministrovi dopravy za ANO Danu Ťokovi.

Ten už sice ve vládě nesedí a jeho místo zaujal Vladimír Kremlík, avšak po zahájení velké opravy včetně svářečských prací na mostu Vysočina u Velkého Meziříčí je trpělivost řidičů vystavena podobné zkoušce.

Na úseku mezi 141. a 146. Kilometrem D1 se totiž už třetí den po sobě řidiči zdrží na desítky minut. Ve středu se kolona kamionů ve směru na Brno okolo třetí hodiny odpoledne natáhla na téměř třicet kilometrů.

Video: Těžké úterý na D1 u mostu Vysočina

Úterní hromadná nehoda v koloně před mostem Vysočina.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Kvůli rekonstrukci nejvyššího mostu dálnice je otevřená jen jedna mostovka, na níž auta najíždějí jen v režimu 2 + 1 pruh. Od neděle do středy se jezdí v jediném pruhu na Brno, od středy do neděle na Prahu.

„Středa bude kvůli změnám značení a jízdního režimu nejproblematičtější,“ předvídal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Ve středu odpoledne řidiči osobních aut jedoucí ve směru na Brno museli počítat se zdržením do půl hodiny, šoféři kamionů měli čekání delší. Kolona z velkých vozidel sahala od 115. kilometru až ke zúžení do jednoho pruhu na 144. kilometru před půlkilometrovým mostem.

Asi dvacetiminutové zdržení čekalo řidiče také v opačném směru, kolem páté hodiny odpoledne se kolona od mostu protahovala až k exitu Lhotka na 153. kilometru. „Dálnice je bez nehod i odstavených vozidel. Kolony vznikají vlivem hustého provozu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Video: Vše o opravě mostu Vysočina

Co čeká řidiče kvůli opravě mostu Vysočina.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Ministerstvo dopravy chystá ve spolupráci se silničáři opatření, aby kolonám zabránili. Mají se zprovoznit některé zavřené odpočívky pro kamiony. Podobných míst jsou desítky. Nicméně jejich revize skončí až v závěru července.

Na zimu správci dálnice chystají účinnější zásahy údržby, lepší signalizaci pro řidiče a nejspíš také zákaz předjíždění kamionů v některých úsecích.

Kvůli situaci na D1 se v úterý setkal ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) s hejtmanem Vysočiny Jiřím Běhounkem (ČSSD). „Smyslem tohoto setkání bylo minimalizovat všechny možné problémy, které v souvislosti s rekonstrukcí dálnice D1 jak v letním, tak i v zimním období jsou,“ řekl hejtman Vysočiny.

Silničáři momentálně pracují na Vysočině na třech úsecích, dohromady na 35 kilometrech dálnice.

Hlavní část oprav mostu Vysočina, kdy budou řidiči před mostem jezdit v jediném pruhu, potrvá do začátku září.

Reklama

Související témata:

Doporučované