Hlavní obsah

Kolumbijské referendum o korupci skončilo neúspěchem. Jen těsně nebylo naplněno kvórum

Navrhovaná protikorupční opatření v Kolumbii neprošla kvůli nedostatku voličů.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

V Kolumbii v neděli proběhlo referendum týkající se boje proti korupci. Přestože drtivá většina voličů vyjádřila souhlas s každým ze sedmi navrhovaných bodů, ani jeden reálně neprošel. Volit totiž přišlo o 500 tisíc lidí méně, než bylo potřeba ke splnění kvóra.

Článek

Nedělní referendum, v němž se Kolumbijci vyslovili k navrhovaným protikorupčním opatřením, bude neplatné kvůli nedostatečnému počtu voličů. Z těch, kdo odevzdali hlasy, ale sedm navrhovaných opatření schválilo až 99 procent lidí. Aby bylo možno výsledky uznat, musela by se k urnám dostavit nejméně třetina z 36,4 milionu oprávněných voličů. V neděli se ale rozhodlo odevzdat hlas jenom 11,7 milionu lidí.

K navrhovaným opatřením patřilo snížení platů členů Kongresu, zrušení alternativních trestů za korupci, jako je domácí vězení, zavedení povinného zveřejnění daňového přiznání volených představitelů a omezení poslaneckých mandátů na tři.

Podle hlavního auditora Edgarda Mayay přichází Kolumbie ročně kvůli korupci o více než 15 miliard dolarů (332 miliard Kč). Nedaří se ji omezit ani právními prostředky, aktivnějším vyšetřováním a četnými kampaněmi. „Kradou všechno,“ řekl o vinících Maya.

Navzdory neplatnosti nedělního referenda budou podle serveru BBC kolumbijští politici zřejmě nuceni zohlednit masivní souhlas účastníků s návrhy. Kolumbijci jsou zjevně unaveni skandály a chtějí, aby se politici zodpovídali.

Bývalá senátorka a kandidátka na funkci viceprezidentky Claudia Lópezová referendum označila za „historické hlasování a vítězství svobodných občanů, které dává vládě a Kongresu jasný mandát“.

Roční plat kolumbijských senátorů činí 124 000 dolarů, což je více než v zemích jako Nizozemsko, Švédsko nebo Francie.

Prezident Ivan Duque a většina velkých politických stran sice nová opatření schvalují, ale učinili málo k jejich propagaci nebo pro to, aby přilákali občany k účasti v referendu, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované