Hlavní obsah

Komentář: Babiš versus Bartoš. Proč se hvězdný souboj odehraje v Ústí?

Foto: vláda.cz

Směr Ústecký kraj, střední Čechy jsou příliš riziková oblast.

Reklama

Článek

Stratégové volebních kampaní se upínají ke čtyřem největším krajům: ke Středočeskému, Moravskoslezskému, Jihomoravskému a ku Praze. Je to pochopitelné, protože v nich se bojuje skoro o polovinu Sněmovny. Dnes je v dolní komoře 99 poslanců a poslankyň z těchto čtyř krajů.

Proto sem partaje soustředí velkou pozornost a energii. Tady mají nejvíc mítinků, plakátů a setkání - a také se tu do čela kandidátek nasazují esa, nejvýraznější tváře. Zatímco třeba do malého Karlovarského kraje, kde se hraje všeho všudy o pět poslaneckých křesel, sotva se svou volební karavanou zajedou.

Přesto se premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš překvapivě rozhodl kandidovat letos jako lídr v Ústeckém kraji. Ve svých prvních volbách v roce 2013 vedl kandidátku v Praze, v těch minulých v roce 2017 už ve středních Čechách, kde bydlí.

Proč teď najednou Ústí? Babiš říká, že chce jít do přímého střetu s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem, jehož si vybral jako hlavního volebního soupeře v klání o premiérský post a který také kandiduje na Ústecku. Z pohledu politického marketingu je to chytré sdělení. Lidé to mohou ocenit a říci si, že je fajn, že si to lídři rozdají takříkajíc na férovku.

Na druhý a méně marketingový pohled to ale spíš vypadá, že Babiš se bojí domácí porážky, a tak vsadil na jistotu. Ve „svém“ středočeském regionu by mohl skončit klidně třeba až třetí. Loni v krajských volbách tam hnutí ANO nestačilo na ODS ani na Starosty (ještě bez Pirátů). Starostové považují střední Čechy za svou baštu.

Naopak Ústecký kraj je opěrným bodem Babišova hnutí. Právě tady má ANO nejvíc příznivců. V minulých sněmovních volbách tu získalo 37,5 procenta hlasů, což byl nejsilnější výsledek ze všech regionů.

ANO jako levicově populistické hnutí se přirozeně těší největší podpoře právě ve strukturálně postižených regionech. V Ústeckém, Moravskoslezském či Karlovarském kraji Andrej Babiš převzal dřívější voliče ČSSD a KSČM, které se o tyto regiony dříve opíraly.

V kampani na severu Čech může Andrej Babiš vsadit na svá oblíbená témata. Poukazovat na zneužívání sociálních dávek, na problémy kolem exekucí, na korupci. Může strašit děsivými vizemi, které by se naplnily po výhře Pirátů, se zvláštním důrazem na imigrační apokalypsu. A ještě se pochlubit svými místními chemičkami, v nichž dává lidem práci. To všechno tu může dobře fungovat.

Do velkých regionů proto Babiš posílá alespoň nejznámější tváře, které dodnes po jeho boku vydržely: Karla Havlíčka místo sebe do Středočeského kraje, Alenu Schillerovou na jižní Moravu a na Ostravsku nakonec ke kandidatuře přemluvil populárního moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka.

Přesto se zdá trochu nelogické, že jak hnutí ANO, tak Piráti svá hlavní esa Babiše a Bartoše nenasadili na kandidátky do velkých krajů, v nichž se hraje až o 25 poslaneckých křesel, ale posílají je na sever Čech, kde jde „jen“ o 13 mandátů.

Babiš utíká z hlavního středočeského bitevního pole, kde jde o nejvíc mandátů, aby neprohrál. Totéž udělal v roce 2010 „Pražák“ Jiří Paroubek jako lídr ČSSD. Dokonce si kvůli větší autentičnosti pořídil byt v Teplicích. Ale nic platné mu to nakonec nebylo.

A proč se do Ústí přesunul Ivan Bartoš, který bydlí v Praze? Nechce, aby kampani dominovala pražská pirátská témata, Středočeský kraj nechal hlavě Starostů Vítu Rakušanovi a na Moravu se mu nechtělo. K Pirátům nehostinný sever Čech vzal jako výzvu.

Chce prý jít schválně kandidovat do nejtěžšího regionu, z nějž v minulých volbách Piráti vytěžili jediný mandát, partnerští Starostové žádný, zatímco ANO sedm. Bartoš tuší, že tady s Babišem nejspíš prohraje, ale zároveň tu Piráti i tak mohou oproti minulému výsledku nejvíc posílit a obrat o mandáty hnutí ANO i koalici Spolu.

Na hvězdný souboj bude v Podkrušnohoří soustředěna pozornost politiků, voličů a médií. Lídrovi koalice Spolu Petru Fialovi, jenž kandiduje na jižní Moravě, nezbývá než si říkat - když se dva perou, třetí se směje - a doufat, že to tak dopadne.

Reklama

Doporučované