Hlavní obsah

Komentář: Je čas odstranit Trumpa a reformovat sociální sítě

Jan Kordovský
Editor rozvoje podcastů
Foto: Profimedia.cz

Dav vstupuje do budovy Kongresu, 6. ledna 2021.

Reklama

Za výtržnosti ve Washingtonu nesou odpovědnost i šéfové Facebooku a Twitteru.

Článek

Události, které se ve středu odehrály vně a uvnitř amerického Kongresu, se nedají nazvat jinak než pokusem o puč. Byl to pokus značně trumpovský – bez podpory ozbrojených složek, úředníků nebo většího počtu volených zástupců – a byl to pokus o mobilizaci zfanatizovaného davu, který na prezidentovu výzvu vtrhl do prostoru, kde právě probíhalo potvrzení voleb, o kterých Donald Trump již téměř dva roky tvrdí, že budou/jsou zfalšované.

Jistě, jde o souhru mnoha faktorů, které Spojené státy do této situace dostaly: Hodnotová vyprázdněnost a bezpáteřnost Republikánské strany a podpora Trumpova kultu během posledních pěti let. Média, která Trumpa amplifikovala a byla se s jeho šířením nenávisti schopná alespoň nějakým způsobem vypořádat až během posledního roku. A samozřejmě i neochota bezpečnostních složek uvěřit tomu, že je ve Spojených státech možné, aby se bílý dav jal vandalizovat státní symboly a centrum moci. Stačí porovnat bezpečnostní opatření během pochodů Black Lives Matter a včerejšího Trumpova washingtonského mítinku.

+15

Za středeční události ale nesou velkou zodpovědnost i Mark Zuckerberg a Jack Dorsey, šéfové sociálních sítí Facebook, respektive Twitter. Ti Trumpovi poskytují naprosto bezbariérovou platformu pro systematické šíření jeho polarizujících a lživých informací. Stav, který trvá už zhruba deset let.

Jakkoliv je důležité, aby krokům pro omezení vlivu jeho účtů předcházely filozofické debaty o významu svobody slova a roli platforem v její moderaci, jsou situace, ve kterých je potřeba uznat, že pokud něco vypadá jako výzva pro násilné svržení demokracie a chová se jako výzva pro násilné svržení demokracie, pravděpodobně to bude výzva k násilnému svržení demokracie. A ta nemá na těchto platformách co dělat. Stejně jako by bylo absolutně nepřípustné, aby takové výzvy tiskly noviny nebo vycházely na zpravodajských serverech.

Provozovatelé a zaměstnanci platforem mají morální a společenskou zodpovědnost tyto situace řešit, bez ohledu na případný propad firemních akcií na burze. A je úplně jedno, jestli se jedná o účet Karen z Tennessee, nebo prezidenta USA.

Ano, Facebook a Twitter na středeční Trumpova vyjádření zareagovaly poměrně rychle. Byli jsme svědky i několika nových „štítků“ a snahy o zastavení šíření těch nejkontroverznější statusů. Ty z obou platforem po několika hodinách zmizely a jak Twitter, tak i Facebook zablokovaly prezidentovi na 12, respektive 24 hodin přístup k jeho hlásné troubě.

Jejich problémy ale sahají daleko hlouběji než k přístupu k jednomu hyperpolarizujícímu účtu. Není žádným tajemstvím, že agresivní Trumpovi stoupenci využívají k organizaci a náboru nových členů uzavřené skupiny Facebooku. Ještě několik hodin před samotným vtrhnutím do Kongresu byly tyto skupiny plné výzev k jeho „vypálení“, návodů, jak vyrábět zápalné lahve, nebo seznamů politiků, kteří se proti Trumpovi vymezují a mají v budovách Kongresu kanceláře.

Nejenže tyto skupiny na Facebooku téměř bezproblémově fungují, ale jeho algoritmus je doslova vybízí k větší aktivitě. Do popisu otevřeného rasismu, výzev k násilí a podpory agresivního chování v komentářích na českých sociálních sítích se radši ani nebudu pouštět, ale tato absence jakékoliv moderace je jedním velkým sudem střelného prachu. Nebo tedy spíš podomácku vyrobeným výbušným zařízením (které bylo včera nalezeno před sídlem Republikánské i Demokratické strany).

Bez viny nejsou ani sítě, jako je Twitter, jenž je jednou velkou líhní ultrapravicových radikálů, TikTok nebo republikánský Parler, na kterých se výzvy k násilí šířily téměř virálně a nebyl nejmenší problém je najít.

Útok rozběsněného davu na budovu Kongresu ukončil období, ve kterém bylo možné tvrdit, že Trumpovy výzvy nemají být brány doslova, ale obrazně. Skončilo období, ve kterém se provozovatelé online platforem mohou schovávat za svobodu slova s tím, že k žádnému násilí nedošlo. Dnes můžeme zcela bez problémů říct, že obsah na sociálních sítích má reálný dopad na stav demokracie a bez morálního přístupu k provozování těchto obřích platforem nemůže demokracie přežít.

Zuckerberg a Dorsey nyní mají jedinečnou příležitost proměnit svoje radikalizační továrny na to, čím mají sociální sítě být – prostorem pro výměnu demokratických názorů a fotek psů. Návodů je dost. A začít mohou třeba symbolickým aktem – vykopnutím prezidenta Trumpa ze „svých“ platforem.

Reklama

Doporučované