Hlavní obsah

Komentář: Jermanová úspěšně paroduje Babišův billboard

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: ČTK

Krajský billboard ANO z roku 2016. Volby budou testem paměti.

Reklama

Hejtmanka se za čtyři roky vyprofilovala natolik, že krajské volby ve středních Čechách budou i testem politické perspektivy celého hnutí ANO.

Článek

Předmět doličný: volební billboard s Andrejem Babišem, 2016: „Kraje budeme řídit jako firmu. Hejtmani už nesmí prošustrovat ani korunu.“

Prošustrovat? Popsat čtyřleté působení středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové tímto slovesem, to by byl takový roztomilý eufemismus. Ve středních Čechách v jejím případě nejde o nějaké kocourkovské hospodaření, ale jednoduše o politický styl.

Řeč je přitom nejen o sporném nebo vysloveně podezřelém vynakládání krajských peněz, ale i o tom, jak se paní hejtmanka k takovým případům staví.

Nebo i o aktivity, kde peníze nehrají primární roli, jako bylo trestní oznámení na záchranářku nebo dopis, kde nehorázně doporučuje, jak přimět k povolnosti obce u plánované dálnice D3.

Všechny ty záležitosti mají jedno společné: Jaroslava Pokorná Jermanová dělá, jako by jí kraj nebyl svěřen volebními výsledky (a politickou dohodou), ale jako časově neomezené léno (smlouvou s Andrejem Babišem). Klíčová slova: arogance moci.

Ano, horentní odměny „VIP“ zaměstnancům nevypisuje hejtman, ale ředitel krajského úřadu nebo sekční šéfové. Ale to přece jako hejtmančina odpověď nestačí. Pokorná Jermanová buď nerozumí, co je to politická zodpovědnost, nebo dělá, že nerozumí.

Anebo, abychom nežádali nemožné – možná by stačilo například uznat, že platit za „analýzu hudebních festivalů“ 45 tisíc měsíčně není úplně v pořádku.

A jindy by to spravila obyčejná sebereflexe. Jako u legendárního příběhu služební limuzíny, kterou jezdil hejtmančin manžel do svého kadeřnického salonu, jak zevrubně popsaly Seznam Zprávy. Tahle záležitost jde za hejtmankou tisíciprocentně.

Jenže to jsme zase u politického stylu. Založeném na pocitu vlastní nedoktnutelnosti. Kdo ji poruší, je ostrakizován jako škůdce a nepřítel.

V říjnu bude Pokorná Jermanová znovu v čele kandidátky. Protože se stačila stát symbolem, jehož věhlas přesahuje hranice největšího z krajů, a mimochodem je také pět let místopředsedkyní hnutí ANO, půjde o nejsledovanější test krajských voleb. Respektive test střednědobé paměti voličů (někteří si možná vzpomenou i na ten billboard). Toho, na čem jim záleží a co je pro ně podružné. Co skousnou a co ne.

Pokorná Jermanová se za čtyři roky stačila vyprofilovat natolik, že její kandidatura a výsledek budou i laboratoří politické perspektivy ANO, potažmo Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované