Hlavní obsah

Komentář: Kdo půjde do boje s myslivci? Česko potřebuje pátý národní park

Pavel Baroch
Novinář
Foto: Profimedia.cz

Loni v červenci se premiér Babiš na Křivoklátsku ochotně vyfotil s rakem u Stroupinského potoka. Národní park už ale jeho vláda asi nevyhlásí.

Reklama

Je dlouhodobou ostudou české ochrany přírody, že ještě nebyl vyhlášený Národní park Křivoklátsko. Teď přišel impuls k nápravě.

Článek

Krkonoše, Šumava, Podyjí, České Švýcarsko a… dál už nic. Česko má čtyři národní parky, tomu zatím poslednímu mezi Děčínem a Krásnou Lípou je už jednadvacet let. Naše příroda má ale na víc. Respektive některá místa v krajině jsou natolik cenná, že si zaslouží nejvyšší stupeň ochrany, což zajistí pouze národní park. Pokud bychom sestavovali seznam takových oblastí, na prvním místě by muselo být Křivoklátsko, které podle přírodovědců patří mezi „klenoty českého přírodního dědictví“.

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je ostudou české ochrany přírody, že se zalesněné území podél Berounky ještě národním parkem nestalo. Paradoxně o jeho vyhlášení ale momentálně neusiluje ministr životního prostředí Richard Brabec, který má ochranu vzácné přírody v popisu práce jako osoba číslo jedna, ale Středočeský kraj. Tamní rada v čele s hejtmankou Petrou Peckovou se koncem června rozhodla podpořit vznik Národního parku Křivoklátsko. Dokonce jednohlasně. A posléze následoval očekávaný krok krajského zastupitelstva, které tento záměr podpořilo.

Nyní je řada na Ministerstvu životního prostředí, aby jeho úředníci vytáhli z archivu dokumenty o plánovaném Národním parku Křivoklátsko, sfoukli z omšelých desek prach a dali se znovu do práce. Původní záměr vzniku nového národního parku ve středních Čechách je více než deset let starý, odborné debaty sahají do ještě hlubší minulosti. Už na konci první dekády 21. století se mezi ochranáři a ministerskými úředníky hovořilo o pátém českém národním parku jako o téměř hotové věci. Nebylo to ovšem poprvé ani naposled, kdy se ukázalo, že od dobré myšlenky ke konečnému cíli bývá cesta dlouhá, klikatá a trnitá.

Nejde jen o to napsat do odborných podkladů, že unikátní křivoklátské lesy tvoří největší lesní komplex v českém vnitrozemí. Že se tam vyskytuje více než osmdesát původních druhů dřevin, na 1800 druhů cévnatých rostlin nebo asi 150 druhů ptáků, z nichž 120 jich v oblasti i hnízdí. Nebo že tam žijí desítky ohrožených druhů živočichů a rostlin včetně čápa černého, mloka skvrnitého nebo tisu červeného. To samo o sobě nestačí. Je zapotřebí získat také takzvanou politickou podporu. A souhlas alespoň výrazné části místních obyvatel.

A to se zatím nikomu nepodařilo. Například někdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS počítal s tím, že park se vyhlásí v roce 2012 nebo 2013. Jenže proti se postavilo tehdejší vedení krajského úřadu v čele s Josefem Řihákem z ČSSD. Chalupův nástupce, současný ministr Brabec z hnutí ANO, zase hovořil zkraje svého úřadování o roce 2015. Ale ani z toho nic nebylo. Ostatně i proto, že se vznikem parku od počátku nesouhlasí státní podnik Lesy ČR a místní myslivci. A to jsou mimořádně silní soupeři.

Lesy ČR nechtějí za žádnou cenu přijít o křivoklátskou půdu, myslivci zase o střílení zvěře. Je to obojí poměrně lukrativní byznys. Na území plánového parku se totiž nachází několik honiteb, z nichž Lesy ČR část pronajímají. Jen z tohoto pronájmu plyne do lesnické pokladny několik milionů korun ročně, k čemuž je ještě zapotřebí připočítat poplatky za ulovené jeleny a další zvěř. Za jeden kus se platí i desítky tisíc korun. Křivoklátsko je vyhledávaným loveckým revírem už od středověku. Po vyhlášení národního parku by byl ovšem komerční lov zakázán a honitby by přešly pod správu parku.

Pokud Středočeský kraj dotlačí Ministerstvo životního prostředí k tomu, aby opět spustil úřední proces, na jehož konci by mělo být vyhlášení křivoklátského národního parku, Lesy ČR nepochybně znovu spustí osvědčenou kampaň ve stylu „národní park není třeba, dosavadní ochrana křivoklátské přírody je naprosto dostačující“. A myslivci „naočkují“ místní obyvatele tím, co všechno jim nový park zakáže a znemožní – byť to nebude pravda. Jsou to ovšem právě státní lesnický podnik, který dlouhodobě nedokáže snížit stavy přemnožené zvěře, jež devastuje křivoklátské lesy.

Je samozřejmě otázkou, jestli se ministr Brabec pár měsíců před volbami ještě bude chtít pustit s Lesy ČR do křivoklátského boje. Spíše to vypadá, že nikoli. Ale příští šéf (či šéfová) ekologického rezortu by se mohl „pochlapit“ a stát se po více než dvou dekádách tím, kdo se o vznik nového národního parku zaslouží. Ve svých volebních programech mají zatím bod o významném rozšíření nejpřísněji chráněných území včetně vyhlášení Národního parku Křivoklát Zelení a koalice Spolu.

Reklama

Doporučované