Hlavní obsah

Komentář: Pro ANO volby rozhodnou střední Čechy

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: vlada.cz

Andrej Babiš s Jaroslavou Pokornou Jermanovou na archivním snímku.

Reklama

Aby mohl Andrej Babiš pomýšlet na volební vítězství, musí ANO uspět ve středních Čechách. Anebo se kraj stane jeho Achillovou patou. I kvůli tomu, že na třetím místě kandidátky předběžně figuruje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Článek

Politické problémy bývalé hejtmanky, za které ANO zaplatilo středočeskou porážkou v loňských krajských volbách, neupadají v zapomnění ani letos. Kontrola Ministerstva financí potvrdila, že někteří úředníci byli za Pokorné Jermanové odměňováni skoro jako ministři, k čemuž nebyl důvod.

Kontroloři spočítali, že dva úředníci ve vedoucích pozicích brali odměny vyšší, než činily jejich roční platy. U tří dalších to bylo přes 90 procent. Není zřejmé, za co královské odměny dostali.

Takové informace, které jdou za trojkou příští volební kandidátky, komplikují život i jedničce – Andreji Babišovi. Který mimochodem navrhuje zmrazení platů ústavních činitelů. To s finančními poměry na hejtmanství za Jermanové Pokorné je, řekněme, marketingově nekompatibilní.

Nemluvě o billboardu z roku 2016, na kterém Babiš hlásil: „Kraje budeme řídit jako firmu. Hejtmani už nesmí prošustrovat ani korunu.“

Andrej Babiš jako středočeský lídr (kandidátky ještě bude schvalovat celostátní výbor) by dával pro ANO smysl: Babiš tu bydlí, kandidoval tu minule a střední Čechy jsou nejlidnatější z volebních krajů: jediný, kde byl v roce 2017 zapsán víc než milion voličů. Z Babišovy účasti tu ANO potřebuje vytěžit, co se dá. Prahu v parlamentních volbách „dobude“ sotva. Stejně tak Brno s příběhem kauzy Stoka. Ve větších městech začíná mít ANO problémy, ukazují různé typy voleb od roku 2017. Hnutí potřebuje bodovat na „periferiích“ republiky – a neztrácet v lidnatých středních Čechách.

Pokorná Jermanová je ale Babišovou koulí na noze. Jen těžko může reprezentovat „úspěch“. Aroganci moci už lépe.

V krajských volbách 2020 bylo ve středních Čechách ANO třetí (18,5 %). Orientačně o něčem vypovídají i eurovolby 2019 (ANO ve středních Čechách 19,5 %) a komunální volby 2018 (ze středočeských okresních měst vyhrálo ANO jen v Příbrami). Samozřejmě, na hlasovacích lístcích nebyl Andrej Babiš osobně – ale i tak, v porovnání s parlamentním výsledkem z roku 2017 (28,6 procenta) to pro ANO nebyla žádná velká sláva.

Před čtyřmi lety ve středních Čechách jasně vyhrálo, druhá ODS měla necelých 13 procent. Takové skóre se momentálně zdá nepravděpodobné, bez ohledu na to, kolik slavnostních pásek vláda do voleb ještě přestříhá. A zjevný neúspěch ve středních Čechách by pro lídra Babiše znamenal jak ránu do povolební matematiky, tak osobní prestiže.

Kandidovat s Pokornou Jermanovou po boku by byl risk – a kdyby si to Babiš ještě rozmyslel a přestoupil do jiného volebního kraje, bralo by se to jako útěk z bojiště. Třetí možnost je, že z kandidátky, nebo alespoň z jejího čela, ustoupí nebo bude ustoupena Pokorná Jermanová.

Reklama

Doporučované