Hlavní obsah

Komentář: Slovo „rozvolňování“ už je zase tady, nenechme se svést

Foto: Profimedia.cz

Adventní rozvolňování, snímek z Prahy z roku 2020.

Reklama

Hrr na rozvolňování! Nádech, výdech. To už jsme zkoušeli a nedopadlo to dobře.

Článek

Současná a za poslední rok druhá nejpřísnější opatření byla vyhlášena na tři týdny, to znamená, že jsme polovině. Některé relevantní ukazatele sice vykazují zlepšené, ale stále šílené hodnoty. Ale už je to znova tady.

Přichází otázka, jejíž položení bychom si měli všichni dvakrát rozmyslet: Kdy začneme rozvolňovat? Tuhle cestu už jsme si v uplynulém roce několikrát vyzkoušeli a ne, nefunguje. Zbrklé rozvolnění téměř bez pravidel a bez vymáhání dodržování těch přece jen přijatých nás poslalo do průšvihu, ve kterém jsme. A křivky grafů jen velmi pomalu opouštějí vrchol už čtvrté vlny koronaviru, která se prohání českou populací.

Dejme si velký pozor, aby vláda, stejně jako překotně rozvolňovala před Vánocemi, tentokrát nechtěla zavést i tradiční velikonoční promořování. I když se zatím ministři i premiér tváří vážně a vše komentují se vzletným „opatrným optimismem“.

Zkušenost znova nepříjemně připomíná, že ten se brzy může pod různými tlaky změnit v optimismus neopatrný. (A to jsme pominuli samostatnou kategorii rozvolňovacího mága ministra Havlíčka.)

Zatím ani odborníci ještě jednoznačně neřekli, jak jsou současná opatření účinná. Protože pokles ve statistikách přišel dřív, než by se mohla významně projevit, a může za ním být například „samouzávěra“, kterou si Češi naordinovali už před lockdownem. Nebo i jarní prázdniny, které postupně v jednotlivých krajích mohly vytrhnout rodiče a menší děti z jejich běžných kolektivů. Počkejme tedy a nebuďme nespokojení.

A že budeme, avizuje například sociolog Daniel Prokop. „Podpora opatření před „lockdownem“ stoupla, ale některá byla ještě v únoru vnímána dost negativně. S číslem R kolem 0.85 – 0.9 budeme za pár týdnů v situaci, kdy je epidemie redukována málo, ale stoupá odpor k uzavření škol, obchodů či omezení pohybu," upozornil na svém twitterovém účtu.

Takže by bylo záhodno, kdyby zmíněný odpor vláda vyhodnotila správně a nenechala se strhnout k už okřídlenému rozhodování „podle ankety na Instagramu“.

Češi už si zvykli, že neví dne ani hodiny a že ochranu nosu a úst, kterou objednávají jeden den pro děti navracející se do škol, vzápětí mohou použít na procházky v lockdownu, který uzavřel nejen všechny školy, ale i lidi v jejich okresech a domovských obcích. Komentátoři si během pozorování vládních kroků zase všimli, že vše zásadní přichází nejméně o čtrnáct dnů pozdě a virus má celou dobu pandemie před námi náskok.

Netlačme teď na vládu, aby zásadní krok ve zmírnění pravidel udělala naopak o čtrnáct dnů dřív a my jsme se museli vydat na nepříjemný výstup po křivkové hoře páté vlny.

Reklama

Doporučované