Hlavní obsah

Komentář: Volby budou zelené, říká to dokonce Zeman

Sucho a voda definitivně vtrhly do politiky, a to je dobře.

Reklama

Propocení Češi žádají stín a vlhko. A prezident ví, co chtějí lidé slyšet.

Článek

Člověk nemusí být nutně politolog, aby zaznamenal zásadní změnu ve smýšlení početné množiny českého voličstva. Dosud preferovaný asfalt vytlačují stromy.

Zatímco se ještě před čtyřmi roky daly regionální volby pohodlně vyhrát příslibem zalití krajiny silničním betonem, dnes oko voličovo zálibně spočine spíše na ekologické khaki než na asfaltově černé.

Krátce řečeno: propocení Češi chtějí stín a vlhko. Do parků je totiž letos vhodné chodit s respirátorem. Nikoliv kvůli koronaviru, nýbrž kvůli prachu. Zvedá se z vypražených stezek v masivních oblacích při každém kroku.

V posledních dvou, třech letech začínají být i u nás, v libereckém okrese na severu, prázdniny nesnesitelné. Peklo v prosluněných ulicích dává vzpomenout na vypečenou dovolenou v Egyptě. Chybí ovšem osvěžující mořská bríza.

Aby toho nebylo málo, aktuální českomoravské sucho, dle odborníků nejhorší za posledních pět set let, je nejsilněji patrné ve třech okresech. Je mezi nimi i můj rodný Jablonec nad Nisou.

Pokud navíc den co den, jako já, procházíte lokální zprávy z tuzemských krajů, dojde vám velmi rychle, že se minimálně na periferii cosi děje. Třeba taková Plzeň. Magistrát uspořádal anketu, která ukázala, že lidé ze všeho nejvíc chtějí ve městě stín, vlhko, zeleno. Riegrovu ulici už proto od předminulého týdne zdobí osm javorů, další vzrostlé stromy jsou nově i na náměstí Republiky. Když se pro změnu zeptali Brňanů, jak by se mělo proměnit Vaňkovo náměstí, plných 88 % respondentů si v anketě přálo stromořadí.

Pokud by snad někdo přesto ještě pochyboval o postupné proměně uvažování českého národa, stačí připomenout slova Miloše Zemana. V rozhovoru s agenturou ČTK se minulý týden domníval, že je „sucho zásadnějším problémem než koronavirus“. Hájil sice kontroverzní plán na stavbu přehrad, který mají někteří odborníci za stupidní, a tradičně urážel „zelené aktivisty“. Už samotný fakt, že Zemanovi stojí změna podnebí za relativně rozsáhlou úvahu, ovšem dokládá, že na tuzemských politických tektonických deskách dochází k intenzivnímu tření. Prezident přeci vždy říká to, co si přeje slyšet většinový lid.

Říjnové krajské volby tak budou mít po dlouhé době konečně silné téma. A také smysl.

Reklama

Související témata:

Doporučované