Hlavní obsah

Komentář: Vyvolat a udržet strach. To je, oč tu běží

Jiří Leschtina
Novinář, spolupracovník redakce
Foto: Profimedia.cz

Dezinformace kolem koronaviru jen bují.

Reklama

Chaos a panika jsou ideální půdou pro dezinformace a manipulace.

Článek

Jakou strategii má vláda pro boj s dezinformacemi kolem covidu-19? Tak se nedávno ptala v Parlamentu poslankyně Helena Langšádlová z TOP 09 premiéra. Mimo jiné se od Andreje Babiše dozvěděla, že v „České republice nebyly během pandemie covid-19 zaznamenány organizované dezinformační kampaně, pouze individuální případy šíření dezinformací, které byly šířeny prostřednictvím sociálních sítí či řetězových e-mailů“.

Jako by ministerský předseda zamrzl v době, kdy si svobodný západní svět zdráhal přiznat, že Putinovo Rusko, ale i komunistická Čína rozpoutávají proti demokratickým zemím novou sofistikovanou dezinformační ofenzivu, které se začalo říkat hybridní válka.

Ať již bezděčné, nebo úmyslné klapky z očí by premiérovi a dalším popíračům hybridní ofenzivy diktátorských režimů mohly spadnout třeba na stránkách Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Pracoviště Ministerstva vnitra zde podrobně mapuje řadu dezinformací, fabulací či manipulací, jež se v Česku stejně jako jinde v Evropě objevují v souvislosti s pandemií koronaviru.

Z analýz dost jasně vyplývá, že i tyhle falešné zprávy většinou vstupují do kyberprostoru z prokremelských médií jako Sputnik či Russia Today. Systematicky je pak přebírají tuzemské servery typu Aeronet, Protiproud, Pravý prostor a další. Pak už se tyto „dezinformační viry“ skutečně lavinovitě šíří pomocí sociálních sítí a řetězových e-mailů jako covid-19 v našlapaném nevětraném baru se sdílenými brčky.

Konspirační tvrzení mají mnoho bizarních podob. Od počátku jsme například ujišťováni, že epidemie je pouze předstíraná, slouží k vyvolání paniky, ovládání obyvatelstva pomocí strachu a k přechodu k totalitnímu státu.

Média nás prý zahlcují vyfabulovanými informacemi o pandemii, aby odvedla pozornost od skutečných nebezpečí. Například od plánovaného přesunu migrantů do Evropy.

Když už je virus shledán skutečným, pak bývá vykreslen jako biologická zbraň Američanů, iluminátů, globálních elit či Billa Gatese (to podle gusta) určená k vyhubení lidstva. V mírnější verzi určená k vyvolání řízeného kolapsu finančního systému či ke zvýšení zisku farmaceutické lobby z prodeje povinných léků a vakcín.

Pozoruhodné je i prolnutí lží a mýtů o pandemii s dezinformačním kvasem kolem zavádění nové mobilní generace sítí 5G. Kupříkladu tvrzení, že 5G ve skutečnosti slouží k šíření koronaviru, dovedla některé vyznavače konspiračních teorií ve Velké Británii až k podpálení vysílačů 5G.

Což jen ponouká k úvaze, že pokud se něco takového děje v druhdy dost racionální Anglii, čeho bychom se mohli dočkat v Čechách?

Co se týče naší domácí situace, dezinformační weby na jaře obviňovaly veřejnoprávní média, že záměrně zveličují hrozbu viru s cílem útočit na Čínu. Věrně opakovaly argumenty ruské propagandy včetně jejich posloupnosti, citovaly stejné zdroje, používaly stejný jazyk, slovník.

Hitem našich mystifikátorů se kupříkladu stal sugestivní text o ruské pomoci Itálii, který Sputnik uvedl na scénu titulkem „Putin je mužem činu! Tým odborníků z EU ale nedokázal udělat vůbec nic“.

A jak naše alternativní weby pojímají nynější podzimní vlnu pandemie, kdy hrozí příval pacientů v nemocnicích a s odstupem i příval mrtvých? Například Protiproud bývalého tiskového mluvčího prezidenta Klause Petra Hájka líčí oživení pandemie jako uměle vytvořené obrovským zvýšením počtu testovaných. Včetně zdravých lidí. A proč se začalo víc testovat? „Důvod je jediný: Blíží se volby – a je třeba oslabit Babiše. Tak jednoduché to je,“ má jasno Protiproud.

Samozřejmě, že naše trollí weby jako jeden muž rozdmýchávají protirouškovou hysterii. Bohužel s podporou i části lékařů, kteří se jinak těší solidnímu renomé, ale i některých umělců a dalších známých osobností.

Vysvětlení tohoto selhání části elit se hledá těžko a bolestně. Maně se vkrádá na mysl předscéna z protifašistické hry Osvobozeného divadla Pěst na oko. Poraženecky lamentující Jan Werich v ní na otázku Jiřího Voskovce „Co to kecáte?“ odpovídá: „Já to říkám částečně z blbosti a částečně za cizí peníze.“

Rozpoutání protirouškové hysterie na manipulativních serverech je na první pohled zvláštní tím, že míří proti vládě Andreje Babiše podporované komunisty, kterou jinak konspirátoři obvykle velebí a hájí. Cílem hybridní války však není udržení nějaké konkrétní vlády, ale co nejdelší udržení pandemie, což obnáší i důsledné nabourávání rouškové obrany.

Živnou půdou funkčních manipulací je totiž chaos a panika. Ty epidemie koronaviru může vyvolat u méně odolné části společnosti. A podněcování rouškových svárů prospívá tomu, co je cílem každé dezinformační kampaně: rozdělení společnosti na dva znepřátelené tábory. Ideálně na samou hranu útesu, na samý okraj občanské války, kdy už nikdo nikoho neposlouchá, jen chrání sám sebe a své názorové souvěrce.

Vytvořit klima hrůzy, zášti i beznaděje. To je, oč tu běží. Cílem není přesvědčovat občana o nějaké konkrétní pravdě, ale vyvolat v něm nedůvěru ke všemu a ke všem. A nakonec ho dokopat do stavu lhostejnosti vůči všemu, co se kolem něj děje. Takové klima převládající apatie nejlépe svědčí autoritářům, uchvatitelům, kteří nás chtějí nejprve postavit proti sobě a pak snadněji ovládnout.

S temnými úmysly pak souzní i další dějství hybridní války, v němž jde o to vyvolat v lidech nedůvěru a odpor k vakcíně proti covidu-19 ještě dřív, než vůbec spatří světlo světa.

Tak například server Dark Sky líčí, že vakcíny se nestihnou včas otestovat, než virus zmutuje do jiné podoby. „EU v tichosti zvažuje uplatnit výjimku na očkování 300 milionů Evropanů neotestovanými vakcínami! Ve stavu nouze prý lze obejít bezpečnostní standardy a píchat do lidí cokoliv,“ zvěstuje Dark Sky.

A už se na nás valí další burcující zprávy: Stát připravuje nucené hromadné očkování populace a v rámci vakcinace nám chce vpravit do těla nanočipy, které poslouží k elektronickému sledování obyvatel. To všechno slouží dalšímu cíli dezinformátorů: zbavit lidi důvěry ve stát, v jeho instituce a volené zástupce.

Co ale s tím, když důvěru ve stát souběžně a snad ještě více než alternativní weby podkopává samotná současná vláda a její premiér svým bezbřehým populismem, jenž ho zbavuje schopnosti racionálně a systematicky bojovat proti pandemii?

Jasně, ocitli jsme se v pěkné mizérii. Polopravdy, lži a falše kolem nás bobtnají. Na vládu není spolehnutí. Co zbývá? Ale také o tom přece také zpívali už Voskovec a Werich ve své nejangažovanější hře Pěst na oko: „Bránit svou pravdu a pravdou měřit / To přece jen záleží na nás / Nebát se pravdy a pravdě věřit / za pravdu se prát, s pravdou vyhrát / Záleží na nás.“

Reklama

Související témata:

Doporučované