Hlavní obsah

Komentář: Zeman nesežene ani jednoho voliče navíc

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: twitterový účet mluvčího Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman se v Lánech zotavuje po zlomenině pažní kosti.

Reklama

Základní poselství prezidenta republiky v rozhovoru z Lán se mine účinkem.

Článek

Necelý týden před krajskými a senátními volbami, v předvečer státního svátku 28. září a na prahu nouzového stavu udělal prezident republiky to, co politici dělávají: doporučil občanům, aby využili svého demokratického práva a k volbám přišli. Správně.

Udělal to ale způsobem sobě vlastním. Jako bychom byli kompars v nějaké rázovité, ukřičené frašce, a on principál, co mu všichni už dost dlouho lezou na nervy, pravil: „Základní poselství zní: volte si samozřejmě koho chcete, ale zdvihněte sakra ty zadky.“

Zdvihněte zadky? Jakže? Omlouvat to lidovostí, příslovečnou jadrností, pousmát se nad tím a mávnout rukou, to bychom se neodvážili. Sedm a půl roku zkušeností s tímto prezidentským mandátem k proškolení stačilo bohatě.

Miloš Zeman má prostě nepřemožitelný sklon k veřejným vulgarismům, což je prezidentského úřadu nedůstojné. Nejde o nový poznatek, ale protože tentokrát byli „osloveni“ všichni občané s volebním právem, stojí zase jednou za zmínku.

Respektive, ne všichni – malá část, do které patřím, letos nehlasuje, protože v Praze se nevolí krajské zastupitelstvo a na většině území metropole ani senátoři. Kdybych ale volit mohl, těžko bych se ubránil otázce: Milá hlavo státu, jak to se mnou mluvíš? Jako nevrlý rodič s pubertálním dítkem, které místo domácích prací vysedává u obrazovky? Koukej zvednout zadek a vynést odpadky?

No, jinak to bohužel nezní.

Dobře, připusťme a rozlišujme, že někdo je trochu cimprlich a jinému zase apel na zvednutí zadku v rozhlasovém rozhovoru na Frekvenci 1 z Lán přijde jako standardní zemanovské číslo. Ale na účelu, který patrně podle prezidenta světí prostředky, se tím nic nemění. Účelem je podpořit volební účast.

Což je tentokrát ještě významnější. Hrozí (ano, velmi malá účast u voleb není dobrá), že bude o poznání slabší než jindy. Kvůli pandemii, kvůli částečně vynuceně slabé, jalové volební kampani a kvůli všeobecně trochu ponuré atmosféře. Lidé mají jiné než volební starosti.

Minule přišlo ke krajským volbám necelých 35 procent lidí, druhá kola senátních voleb mají stabilně průměrnou účast hluboko pod 20 procenty. Je pravděpodobné, že tentokrát to budou volby pro „vážné zájemce“. Může prezident zmobilizovat k účasti tím, že vybídne „zdvihněte sakra ty zadky“?

Naprosto nevěřím. Nebudou tím osloveni ani vysokoškoláci, ani dělníci, ani prvovoliči, ani důchodci. Všichni potenciálně disponujeme nějakou sebeúctou. Že by lidé na Zemanovu výzvu změnili názor, řekli si „aha, já jsem volit nechtěl, ale ono to není správné a zodpovědné, rozmyslel jsem si to“, je prakticky vyloučeno.

Můžeme samozřejmě spekulovat, že prezident tohle taky ví, a prostě si jen z rozmrzelosti na dolních 10 milionů trochu přisadil. Navíc ví i to, že povinnou volební účast, kterou doporučoval, nikdo nezavede.

Reklama

Doporučované