Hlavní obsah

Komentář: Zemanův návrh na oduznání Kosova není náhodný blábol, ale promyšlený krok

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman na letišti v Bělehradě se srbským prezidentem Vučićem.

Reklama

Pracovat na zlepšení vztahů dvou států někdy stovkám diplomatů a politiků zabere často nezanedbatelnou dávku let. Poškodit nebo zničit jejich mravenčí práci na získání důvěry a vzájemného respektu je naopak velmi snadné. Stačí jeden neuvážený výrok. A co teprve když jde o výrok předem promyšlený…

Článek

Zatímco slova Miloše Zemana po příletu do Bělehradu o tom, že „nemá rád Kosovo”, vyzněla jako poměrně běžné prezidentovo blábolení, návrh na oduznání nezávislého Kosova je věc naprosto zásadní. Podle informací Seznamu Zemanovo okolí prezidentovi otevření tohoto výbušného tématu rozmlouvalo. Dlouhodobě kritický přístup Miloše Zemana ke Kosovu a jeho nadbíhání Rusku a jeho politice na Balkáně ale bohužel převážily.

Připravenost nadnést myšlenku českého oduznání kosovské nezávislosti měl Zeman dopředu signalizovat na uzavřené části nedávného setkání s českými velvyslanci. Kontroverzní plán měla hlava státu už jednou nadnést na schůzce k zahraniční politice. Společný postup ale s premiérem Babišem a šéfem diplomacie Petříčkem rozhodně nedomluvil.

V normálních zemích slušný politik napřed takový citlivý plán probere s vládou a ústavními činiteli a až poté ho odprezentuje. A to nejlépe na nějakém domácím fóru. Tolik první Zemanův faul.

Mělo by se také neustále připomínat, že to byl Miloš Zeman, kdo po debatě s tehdejším ministrem zahraničí Kavanem podpořil bombardování Srbska letouny NATO v roce 1999. Právě to byla operace, která ke kosovské nezávislosti otevřela cestu. Činí tedy Zeman vůči Bělehradu pozdní pokání?!

Tuctový evropský čtenář, divák či posluchač musí získat dojem, že Zemanova slova nejsou soukromým názorem svérázného prezidenta, nýbrž oficiálním postojem České republiky. Je velkým štěstím, že Česko v mezinárodní politice v současnosti nikoho příliš nezajímá. Ti, které zajímá, pak vesměs vědí, že Miloš Zeman není hlavním autorem české zahraniční politiky a že je jeho slova třeba brát s velikou rezervou.

Neuznat nezávislost Kosova odmítly v Evropě hned od počátku například Španělsko, Řecko nebo Slovensko. Trvat na teritoriální integritě Srbska je postoj zcela legitimní a dotyčné země kvůli tomu neměly žádné popotahování. Oduznáním Kosova by se ale Česko zařadilo do prapodivné skupinky států, jako jsou Lesotho, Surinam, Burundi nebo Togo. Není náhodou, že jde o státy, které dobře vycházejí s Ruskou federací, která jim svůj vděk dává patřičně najevo…

Dá se vůbec na Zemanovu kosovskou iniciativu dívat pozitivně? Dá. Svá slova také mohl český prezident pronést před víkendovým kvalifikačním zápasem našich fotbalistů v Prištině…

Reklama

Související témata:

Doporučované