Hlavní obsah

Kometa jménem Holeš srazila z nebe Nizozemce. A sní o anglické lize

Tomáš Holeš zařídil výhru nad Nizozemci. Podívejte se ve videu do míst, kde vyrůstal.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalová kometa a v 28 letech? Ne, v případě Tomáše Holeše to není protimluv. Prožívá zázračný rok, v jehož průběhu střílí jeden historický gól za druhým. V derby Spartě, Arsenalu. A teď posunul reprezentaci do čtvrtfinále Eura.

Článek

Borovnic najdete v Česku víc. Tahle, ve které žijí Holešovi, patří do kraje Vysočina a do okresu Žďár nad Sázavou. Malý kousek od Poličky, kde se narodil hudební skladatel Bohuslav Martinů.

Někomu dává radost hudba, jinému fotbal, třetímu obojí. Bratři Holešové si své první fotbalové finty zkoušeli na obecním hřišti, na kterém se ani nedaly hrát regulérní fotbalové zápasy, protože zdaleka nemá potřebné rozměry. Však si ho prohlédněte ve videu, které tam projekt Jedeme na Euro natočil. Najdete ho hned pod titulkem tohoto článku.

„Tak hlavně aby byl kluk vůbec v nominaci,“ povídal do telefonu tatínek Edvard Holeš, když se natáčení videa před Eurem domlouvalo. Obavy byly zbytečné. Poctivého univerzálního vojáka s životní formou přece trenér Jaroslav Šilhavý nemohl nechat doma.

Jak se na Euru brzy ukázalo, Alexi Královi se naopak v těchto dnech forma někam vytratila. A Šilhavý nemusel dlouho bádat nad tím, kdo by ho mohl nahradit. Holeš naskočil do základní sestavy v utkání proti Chorvatsku. A už se v ní usadil. Plní si defenzivní práci ve středu pole, díky tomu může Tomáš Souček vybíhat častěji a hlouběji do soupeřovy části hřiště.

„A když občas zaútočím i já, soupeře to obvykle překvapí, se mnou tolik nepočítají,“ usmíval se Tomáš Holeš po utkání s Nizozemskem. Tenhle zápas byl jeho.

Po standardní situaci dokázal Kalas v souboji s Wijnaldumem a brankářem Stekelenburgem nasměrovat hlavou balon tak, že se Holeš ocitl v prostoru, odkud stačilo trefit poloodkrytou branku. „Času jsem měl spoustu, stačilo dobře zamířit,“ popsal Holeš svůj druhý reprezentační gól.

Ten premiérový padl při Holešově reprezentačním startu číslo 2, loni v říjnu, při zdánlivě bezvýznamném přátelském utkání na Kypru. Ale zase tak bezvýznamný nebyl. Pomohl zafixovat v kádru poctivého chlapíka, co kdysi uhrál dorostenecký titul s Hradcem Králové.

Stejně jako jeho parťáci z té doby, brankář Tomáš Koubek a stoper Tomáš Petrášek, dokázal nakonec i Tomáš Holeš nahlédnout do reprezentace. Teď jsou spolu s Koubkem na Euru. A na Holeše si od neděle hrají malé děti, protože jednou chtějí také střílet slavné góly a vstoupit do historie.

Tipovací soutěž o auto a dresy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Speciální fanzóna. Soutěž o skvělé ceny. Tipujte ZDE výsledky zápasů Eura 2021.

  • Získejte zadarmo dres národního týmu.
  • Můžete na týden vyhrát nový Hyundai Tucson.
  • A navíc: všechny díly série Jedeme na Euro.

Titul Muže zápasu si Tomáš Holeš po utkání s Nizozemci zasloužil opravdu jako nikdo jiný, i proto, že při atakování rozehrávky soupeře získal balon a ideálně ho naservíroval Patriku Schickovi na gól, co upravil skóre na 2:0.

Nizozemci zůstali jako opaření, ze svých snů procitli. A Češi mohou snít dál.

Tomáš Holeš jako by se z krásného snu vůbec neprobouzel. I po příchodu do Slavie musel trpělivě čekat na svou šanci. Přišla a nečekaně. Po odchodu Tomáše Součka do Anglie se hledala náhrada na jeho klíčovou pozici ve středu pole. A k překvapení mnoha sem Jindřich Trpišovský strčil Holeše, který měl do té doby pracovní zařazení jako pravý krajní obránce.

Najednou se ocitl úplně jinde. Ale hrál skvěle. A navíc nabídl fanouškům svého koníčka: střílení veledůležitých gólů.

Když v samotném závěru utkání Evropské ligy na stadionu Arsenalu vyrovnal na 1:1, jeho bratr ze samé radosti div nezbořil panelák, ve kterém v Hradci Králové žije. Druhý den se sousedům omlouval cedulkou, že je hlasitou oslavou nechtěl rušit, ale brácha prostě dal gól na Arsenalu. Takhle táta Edvard Holeš své kluky vychoval, ke slušnosti a poctivosti.

Tomášovi je 28 let, to už obvykle bývá na nějaké velké přestupy trochu pozdě. A smlouvu ve Slavii má ještě na dvě sezony. Ani v Edenu teď s jeho odchodem nepočítají. Ale kdyby snad měl na Euru zopakovat něco podobného svému představení proti Nizozemcům, telefony by se určitě rozdrnčely. Pokud už nedrnčí teď.

„Tomáš má vysněnou Anglii,“ prozradil za něj táta Edvard Holeš.

Pusťte si rozhovor s ním, ve kterém se dozvíte i to, komu Tomáš Holeš fandil coby děcko. Nebo co si doma zapomněl, když ho narychlo povolali do reprezentace k utkání se Skotskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované