Hlavní obsah

Komise bude ověřovat 19 podaných kandidatur. Co všechno musí kandidát splnit?

Kandidátů na prezidenta je 19. Co všechno musí splnit?Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Komise Ministerstva vnitra bude ověřovat 19 podaných kandidatur na post prezidenta České republiky. Oficiální seznam kandidátů oznámí 24. listopadu. Co všechno musí kandidát na prezidenta splnit?

Článek

Kandidaturu na prezidenta podalo na Ministerstvo vnitra 20 lidí, jedna z nich ale byla opožděná. Ministerstvo jich tak bude posuzovat jen 19. Několik uchazečů ale podle výkladu některých právníků nesplňuje zákonné požadavky a bude možná z volebního souboje vyřazeno.

Na prezidenta může kandidovat každý občan České republiky starší čtyřiceti let, který doloží petici s nejméně 50 000 podpisy českých občanů. Kandidátní listinu je třeba podat na Ministerstvo vnitra nejpozději 66 dnů před volbami. Letos byl tak poslední termín v úterý 7. listopadu v 16:00.

Kandidáta může kromě 50 000 občanů navrhnout i 20 poslanců nebo 10 senátorů, tento způsob ale v letošních volbách doprovází nejasnosti. Podle oficiálního výkladu zákona, který podpořilo i Ministerstvo vnitra platí, že jeden poslanec nebo senátor může dát svůj podpis více kandidátům.

„Ministerstvo vnitra převzalo gramatický výklad zákona. Ten by opravdu nasvědčoval tomu, že zákonodárce může podepsat kandidátní listinu více kandidátům,“ řekl pro Seznam Zprávy bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Někteří ústavní právníci ale výklad vnitra zpochybňují. Poslanci a senátoři podle nich mají mít jen jeden podpis. Jasno bude 24. listopadu, kdy vnitro zveřejní oficiální seznam kandidátů.

Reklama

Doporučované