Hlavní obsah

Komorní scéna aréna Ostravě uvede slovenské drama Karpatský thriller

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravské divadlo Komorní scéna aréna uvede v české premiéře slovenské dokumentární drama Karpatský thriller. Děj inscenace v režii slovenského režiséra Romana Poláka vychází ze skutečné korupční kauzy z 90. let minulého století.

Článek

Divadelníci pořídili záznam inscenace, který zveřejní na omezený čas na svém youtubovém kanále 30. dubna. Půjde o první záznam inscenace, kterou v době epidemie divadlo takto zveřejní. Dosud se soubor věnoval výhradně streamování pravidelně připravovaných inscenovaných čtení.

Slovenské dokumentární drama Karpatský thriller vychází ze skutečné korupční kauzy z 90. let. Hlavní hrdince se dostane do rukou materiál odhalující korupci na nejvyšších místech státního aparátu. Když se pokusí kauzu zveřejnit, narazí na špinavé praktiky nejmenované nadnárodní firmy, která se ji pokusí nejprve společensky zdiskreditovat a později i vydírat a zastrašovat. Částečně autobiografická hra novináře Eugena Gindla byla poprvé uvedena v Slovenském národním divadle v roce 2013 v režii tehdejšího šéfa činohry Romana Poláka.

Polák Karpatský thriller připravil i pro ostravské publikum. Scénu navrhl Andrej Ďurík, kostýmy Katarína Hollá a hudbu složil Vladimír Šarišský. „Jde je hořce zábavné politické divadlo, v němž je místo pro satiru i pro grotesku. V roli neohrožené investigativní novinářky Zuny se představí Zuzana Truplová,“ řekla mluvčí divadla Sylvie Vůjtková.

Reklama

Doporučované