Hlavní obsah

Komunisté se kvůli brýlím pro seniory naštvali na ANO. Filip jde za Babišem

Šéf KSČM Vojtěch Filip bude řešit zrušení příspěvku na brýle s premiérem Andrejem Babišem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunistům, kteří tolerují menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD, se nelíbí zrušení příspěvku na brýle i dražší skla či obruby. Ministr Vojtěch uvedl, že politici o všem dlouho věděli.

Článek

Změna, po které přestanou tuzemské zdravotní pojišťovny od srpna přispívat na brýle lidem starším 14 let, vyvolala nový spor ve vládní koalici. Proti změně se postavila sociální demokracie.

A teď chtějí zrušení příspěvku na brýle a některé další zdravotnické pomůcky řešit také zástupci komunistů, díky jejich podpoře mohla vůbec vláda Andreje Babiše vzniknout.

Předseda KSČM Vojtěch Filip Seznamu řekl, že tato změna, kterou připravilo Ministerstvo zdravotnictví vedené Adamem Vojtěchem (za ANO), je v rozporu s dohodou o toleranci vlády.

Potvrdil, že chce zrušení příspěvku na brýle i dražší skla či obruby řešit přímo s premiérem Andrej Babišem (ANO).

„Jde o krok, který je v rozporu s dohodou o toleranci, protože zvyšuje spoluúčast pacientů. Řešit to jistě budeme,“ řekl Seznamu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Připomeňte si starší reportáž: Jak Adam Vojtěch ještě v první Babišově vládě navrhl vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví.Video: Radek Nohl

Podobně mluví také komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Jsme proti zvyšování spoluúčasti pacientů,“ uvedl Dolejš.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Seznamu řekl, že v tuto chvíli ale jeho resort žádné úpravy již schváleného zákona nepřipravuje. Změna je právě součástí novely o veřejném zdravotním pojištění, která loni prošla Sněmovnou.

Takže podle Vojtěcha jak poslanci ze sociální demokracie, tak i KSČM měli o zrušení příspěvku vědět.

„K žádnému navýšení spoluúčasti nedochází. Peníze z úhrad brýlí se nikam neztrácí, ale jdou na pomůcky pro vážně nemocné pacienty, kteří je opravdu potřebují a kteří doposud dopláceli i desítky tisíc měsíčně. Pomůcek, u kterých bude úhrada vyšší, je navíc mnohem více než těch, kde dochází k jejímu snížení,” uvedl Vojtěch.

Například největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP odhaduje, že zrušením příspěvku na brýle ušetří zhruba 58 milionů korun. Celkově v celém resortu tak půjde o zhruba sto milionů korun.

Změny, které přinesly i zrušení poplatku na brýle, měl na ministerstvu na starosti Jakub Král. Ten loni několik měsíců pracoval také jako Vojtěchův poradce. Poté, co se objevily informace, že radí i firmám v oboru, tak jako poradce skončil.

Král Seznamu řekl, že během celého legislativního procesu nikdo nic nenamítal. „Nyní se bude dělat nějaká sociální revoluce z toho, že si šest milionů lidí bude muset obroučky zaplatit ze svého, kdy dnes dostávají z mého pohledu absurdní příspěvek 150 korun,“ prohlásil Král.

ČSSD chce změnu zvrátit

Zrušení příspěvku se však v současné době nelíbí ani sociální demokracii. Předseda ČSSD Jan Hamáček v České televizi řekl, že to budou chtít řešit na nejbližší koaliční schůzce.

„Máme s tím zásadní problém. Plošné zrušení příspěvku na obruby i čočky brýlí je absurdní. Stát bude příspívat dětem do 14 let, ale co senioři? To je přece obrovská skupina lidí, pro které je příspěvěk kvůli jejich nízkým příjmům důležitý,“ doplnil pro Seznam šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, která je dnes pro tento resort mluvčí sociální demokracie, pak řekla, že změny už řešila s vedením Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Přislíbilo mi, že bude poskytovat příspěvek na brýle a čočky – skla – prostřednictvím takzvaného klientského programu,“ uvedla Teska Arnoštová, která opustila Ministerstvo zdravotnictví po nástupu Adama Vojtěcha.

V takovém případě by pacienti o finanční podporu ze strany této pojišťovny nepřišli.

Mluvčí VZP Vlastimil Sršeň uvedl, že již v současné době pojišťovna nabízí svým klientům u jednoho z prodejců brýlí slevu na koupi brýlí a kontaktních čoček.

„Tato sleva významně převyšuje dostavadní příspěvek 150 korun. S dalšími sítěmi optik VZP jedná,“ doplnil Sršeň.

Reklama

Doporučované