Hlavní obsah

Komunisté trvají na odborníkovi. Do funkce opět tlačí muže, který s pendrekem hájil jejich režim

Vyjádření Jiřího Dolejše k volbě šéfa sněmovní komise pro kontrolu GIBS.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nikdo by nám neměl do nominací mluvit, hájí jméno bývalého policisty Zdeňka Ondráčka místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Článek

Poslanci budou v pátek znovu volit šéfa sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

A opět bude mezi nominovanými jméno komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který už v několika hlasováních o obsazení této funkce neuspěl.

Řadě poslanců ostatních stran vadila zejména Ondráčkova policejní kariéra za socialismu. V lednu 1989 zasahoval jako člen Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti na demonstracích veřejnosti proti tehdejšímu komunistickému režimu.

I po dvojím debaklu však KSČM odmítá nominovat do čela komise, která dohlíží na inspekci vyšetřující policisty, někoho jiného. A místopředseda strany Jiří Dolejš věří, že tentokrát to dopadne dobře.

„Doufejme, že tato anabáze už skončí. My jsme upřednostňovali odborné kritérium. Zdeněk Ondráček má zkušenosti s prací policie. I v polistopadovém období,” řekl Jiří Dolejš Seznamu v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodním videu tohoto textu.

Ondráčkovými konkurenty do pátečního hlasování budou kandidáti ODS a Pirátů Zuzana Majerová Zahradníková, respektive Mikuláš Ferjenčík.

Generální inspekce bezpečnostních sborů je instituce, která hlídá práci policie. Tento týden se stala významným politickým tématem, když vyšlo najevo, že premiér v demisi Andrej Babiš vyzval dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce.

Babiš tvrdí, že v něj nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě. Premiér v demisi zároveň mluví o pochybném financování GIBS.

Murín rezignovat ale nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolá Bezpečnostní radu státu a v půli března ji chce vysvětlovat poslancům z bezpečnostního výboru. Tam by chtěl vystoupit i Michal Murín.

Reklama

Doporučované