Hlavní obsah

Koncepci uličních stromořadí si nechá vypracovat radnice Prahy 7

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Koncepci uličních stromořadí si nechá vypracovat radnice Prahy 7. Chce zlepšit jejich stav a tím i životní prostředí. Dokument se bude zabývat stavem stromů i výsadbou nových stromořadí.

Článek

Popis stavu stromů bude hotov do konce příštího roku. Vyplývá to z dokumentu schváleného radními městské části. V Praze 7 je asi třicítka stromořadí. O stromy v ulicích hlavního města se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK).

První část materiálu se bude zabývat stavem všech stromů v ulicích sedmé městské části. Vyhodnotí jejich perspektivu do budoucna, funkčnost či estetický význam. Popíše nejčastější problémy a navrhne opatření.

Výsadbu nových stromořadí bude řešit druhá část koncepce. V ní budou vytipovány a popsány ulice, kde by mohly být stromy vysazovány. Úředníci na radnici již vypracovali mapu s kategorizací ulic, která bude předána v budoucnu vybranému dodavateli koncepce. Výběr stromů bude radnice diskutovat s dendrologem, který vybere pro Prahu 7 nejvhodnější stromy.

Kromě samotné péče o stromy a zlepšení jejich stavu je cílem radnice zlepšit životní prostředí. Zeleň totiž snižuje teplotu v ulicích a zabraňuje jejich přehřívání. „Mimo to má zeleň estetický potenciál, pozitivně dotváří ráz města,“ píše se v dokumentu schváleném radními.

Na území Prahy 7 je přes 30 jednostranných či oboustranných stromořadí. Stromy v ulicích jsou ve vlastnictví hlavního města Praha a spravuje je TSK. Výsadbě nových stromů v Praze často brání inženýrské sítě, které jsou vedeny pod chodníky, a stromy tak není bez přeložení sítí kam zasadit.

Reklama

Související témata:

Doporučované