Hlavní obsah

Koně jsou schopní rozpoznat lidské emoce podle hlasů a výrazu ve tváři

Podle vědců z univerzity v Hokkaidó koně rozpoznávají lidské emoce.Video: AP

 

Reklama

Japonští vědci prokázali, že koně rozpoznávají lidské emoce. Při pokusu zvířatům ukazovali šťastné a naštvané výrazy lidí a zároveň jim pouštěli zvuky pochval nebo nadávek. Koně dokázali odhalit nesrovnalosti mezi obrazem a zvukem.

Článek

Vědci z univerzity v Hokkaidó odhalili, že koně jsou schopní číst emoce podle tónu hlasu a výrazu v obličeji. Výzkumníci využili techniku pro posuzování mentální zralosti kojenců. Studie pomůže pochopit vztahy mezi člověkem a zvířaty.

„Naše studie může přispět k pochopení toho, jak lidé a domácí zvířata vysílají a přijímají emocionální signály,” řekla vedoucí výzkumu Ayaka Takimotová. Výzkumníci koňům ukazovali šťastné nebo naštvané obličeje lidí a zároveň jim pouštěli pochvaly nebo nadávky. Během pokusu byly zaměňovány zvuky a grimasy tak, aby byly v rozporu.

Podle výsledků, uveřejněných v časopisu Scientific Reports, zvířata reagují dvakrát rychleji v případě, že jsou překvapená rozdílností zvuku a obrazu.

V roce 2015 vědci ze Sussexu vytvořili encyklopedii koňských výrazů. Podle nich mají koně komplexní repertoár grimas vyjadřujících emoce a mnoho z nich se podobá těm lidským. Další výzkum z loňského roku naznačuje, že koně dokážou číst řeč těla i u neznámého člověka.

Reklama

Související témata:

Doporučované