Hlavní obsah

Konec mocného páru. Gatesovi jsou oficiálně rozvedeni

Foto: Profimedia.cz

Po 27 letech končí manželství jednoho z nejvlivnějších párů světa (ilustrační foto).

Reklama

Melinda French Gatesová podala žádost o rozvod v květnu. Po necelých třech měsících soud rozhodl a Gatesovi již nejsou manželé. Bývalý pár si mezi sebou rozdělí přibližně 150 miliard dolarů, charitě se chtějí věnovat nadále.

Článek

Mocný pár dotáhl své odloučení do konce.

Bill Gates a Melinda French Gatesová jsou od pondělí oficiálně rozvedeni. Vlivní manželé se setkali v roce 1987 v Microsoftu a po sedmi letech se vzali. V květnu letošního roku oznámili, že se po 27 letech rozhodli svazek ukončit, a řekli: „Už nevěříme, že bychom v další fázi našeho života mohli jako pár společně růst.“

French Gatesová podala žádost o rozvod v King County ve Washingtonu. Rozvodová dohoda páru byla uzavřena na základě rozchodové smlouvy, která není veřejná. Podle soudních dokumentů, podaných v pondělí, nebude ani jedna osoba vyplácet manželské výživné. Veřejně dostupné dokumenty podle serveru CNN neobsahují žádné další finanční podrobnosti.

Nadaci prozatím povedou oba dva

Podle Bloomberg Billionaires Index se v pondělí Gatesovo čisté jmění pohybovalo kolem 152 miliard dolarů, což znamená, že on i French Gatesová mohou mít po rozvodu každý kolem 76 miliard dolarů. French Gatesová si podle soudních dokumentů neplánuje změnit jméno.

Když dnes už bývalí manželé oznámili svůj rozvod, oba řekli, že budou i nadále společně provozovat Nadaci Billa a Melindy Gatesových. Ta měla na konci roku 2020 dotaci zhruba 50 miliard dolarů. Nadace však minulý měsíc uvedla, že organizace plánuje dvouleté zkušební období, aby zjistila, zda by dvojice mohla nadále účinně spolupracovat.

„Pokud se po dvou letech rozhodne, že nemohou nadále spolupracovat jako spolupředsedové, French Gatesová odstoupí ze své pozice spolupředsedkyně a správce,“ řekl pro server CNN Mark Suzman, generální ředitel nadace.

Pokud by k odstoupení French Gatesové došlo, měl by miliardář nadaci pod kontrolou a v zásadě by svou exmanželku vyplatil, uvedl Suzman. French Gatesová by od Gatese obdržela „osobní zdroje“ za filantropickou práci. Podle CNN by šlo o finanční prostředky, které by byly „zcela oddělené od nadace“.

Gates opustil Microsoft po zveřejnění aféry

Poté, co pár oznámil rozvod, čelil Gates obvinění z diskutabilního chování na pracovišti v raných letech ve společnosti Microsoft. Miliardářův mluvčí však tato tvrzení označil za nepravdy.

V březnu loňského roku Gates oznámil, že odejde z představenstva společnosti Microsoft. Sám jako důvod uvedl zájem o filantropii. Podle médií však odešel poté, co správní rada najala advokátní kancelář, aby vyšetřila romantický vztah, který měl se zaměstnankyní Microsoftu před zhruba dvaceti lety. Informoval o tom The Wall Street Journal.

Gatesovi zástupci vztah uznali, ale uvedli, že s ním miliardářův odchod z představenstva nesouvisí. Současný generální ředitel Microsoftu Satya Nadella rovněž uvedl, že kultura společnosti se od té doby změnila, a dodal: „Microsoft se v roce 2021 velmi liší od Microsoftu na přelomu tisíciletí.“

Reklama

Související témata:

Doporučované