Hlavní obsah

Je Gates filantrop nebo záletník? Z čela Microsoftu měl odejít kvůli aféře

Foto: Profimedia.cz

Americký miliardář Bill Gates.

Reklama

Americký miliardář Bill Gates loni oficiálně opustil místo v představenstvu své firmy kvůli zájmu o filantropii. Podle deníku The Wall Street Journal ale rezignoval proto, že Microsoft začal vyšetřovat jeho vztah se zaměstnankyní.

Článek

Americký miliardář a spoluzakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates loni v březnu opustil místo v představenstvu své firmy. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že se chce více věnovat filantropii. Podle amerického deníku The Wall Street Journal (WSJ) ale přišla rezignace jednoho z nejbohatších mužů světa poté, co Microsoft najal externí advokátní kancelář, aby prošetřila povahu vztahu, který měl Gates v roce 2000 udržovat s jednou ze svých zaměstnankyň.

Mluvčí amerického miliardáře informaci popřela a uvedla, že odchod z představenstva s aférou nijak nesouvisel. Obvinění přišlo jen několik dní poté, co Bill a Melinda Gatesovi oznámili, že se budou rozvádět.

Vyšetřování rozpoutal dopis nejmenované inženýrky pracující pro Microsoft, ve kterém uvedla, že s Gatesem roky udržovala intimní poměr. Členové představenstva proto najali advokátní kancelář, která měla povahu vztahu prošetřit.

V průběhu vyšetřování mělo vyjít najevo, že šlo o „nevhodný“ vztah, kvůli kterému by bylo nejlepší, kdyby Gates své místo v orgánu společnosti opustil. Miliardář nakonec rezignoval ještě předtím, než bylo formální vyšetřování dokončeno, uvádí The Wall Street Journal, jenž jako zdroje cituje „osoby blízce obeznámené s celou skutečností“.

„Microsoft obdržel v druhé polovině roku 2019 informaci o tom, že se Bill Gates snažil v roce 2000 navázat důvěrný vztah se zaměstnankyní společnosti,“ doplnil k tomu pro CNN mluvčí společnosti. „Výbor představenstva stížnost přezkoumal za pomoci externí advokátní kanceláře.“

„Před téměř 20 lety došlo k aféře, která skončila přátelsky,“ uvedla k obvinění Gatesova mluvčí Bridgitt Arnoldová pro WSJ. „Billovo rozhodnutí opustit představenstvo ale s touto záležitostí nijak nesouvisí. Ve skutečnosti jevil zájem trávit více času filantropií už před několika lety.“

Článek, který o aféře informoval, vyšel jen krátce po textu konkurenčního amerického deníku The New York Times (NYT), ve kterém list uvádí, že Gates si „vytvořil pověst pochybného chování v pracovním prostředí dávno před rozvodem“. NYT citoval podobně jako WSJ nejmenované zdroje obeznámené se situací, podle kterých Gates opakovaně usiloval o ženy, jež pro něj pracovaly, a to jak v Microsoftu, tak v Nadaci Billa a Melindy Gatesových.

S americkým deníkem hovořilo šest bývalých a současných zaměstnanců Microsoftu a dobročinné nadace manželů Gatesových, podle kterých vytvářelo Billovo občasné nadbíhání zaměstnankyním nepříjemné pracovní prostředí. Uvedli ale, že přestože s Gatesovým chováním nesouhlasili, neoznačili by ho jako „predátorské“. Na ženy prý nijak netlačil ani jim nenabízel žádné kariérní výhody, spíše s nimi měl neobratně flirtovat.

NYT také připomíná, že Melindě se nezdálo ani Billovo přátelství se zesnulým americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem, který proslul řadou sexuálních skandálů. Gates se s Epsteinem seznámil v roce 2011, tedy několik let poté, co byl Epstein poprvé odsouzen za zneužívání nezletilých dívek. Podle deníku se Gates s Epsteinem přátelil i přesto, že jeho manželka nad finančníkem opakovaně vyjádřila velké znepokojení.

V roce 2019, kdy vyšlo Gatesovo přátelství s Epsteinem najevo poté, co finančník spáchal sebevraždu v cele, si proto Melinda najala právníky a začala se připravovat na rozvod, uvádí NYT. Žádost o rozvod ale Gatesová podala až na počátku tohoto měsíce, tedy o dva roky později. Gatesovi při oznámení rozvodu uvedli, že už nevěří, že „spolu v další fázi života mohou růst jako pár“.

„Je nesmírným zklamáním, že bylo publikováno tolik nepravd o příčinách, okolnostech a časovém sledu rozvodu Gatesových,“ reagovala na obvinění NYT mluvčí amerického miliardáře. Popřela také, že by se Gates se zesnulým finančníkem přátelil nebo že by se choval nevhodně ke svým zaměstnankyním. „Zvěsti ohledně rozvodu Gatesových jsou stále absurdnější a je škoda, že o lidech, kteří o situaci nevědí zhola nic, se hovoří jako o zdrojích,“ dodala mluvčí amerického miliardáře.

Reklama

Doporučované