Hlavní obsah

Dělení 130 miliard dolarů. Gatesovi zamíchají žebříčkem nejdražších rozvodů

Foto: Profimedia.cz

Manželé Bill a Melinda Gatesovi.

Reklama

Spoluzakladatel Microsoftu se po 27 letech rozvádí. Je tedy možné, že se bude dělit majetek Billa Gatese v hodnotě 130,5 miliardy dolarů. Šlo by tak o nejdražší rozvod světa.

Článek

Jeden z nejbohatších párů se po 27 letech rozvádí. Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates v pondělí oznámil, že se jeho manželství s Melindou Gatesovou rozvádí. „Po velkém přemítání a práci na našem vztahu jsme se rozhodli naše manželství ukončit,“ napsal na svém Twitteru.

Protože Gates patří mezi nejbohatších lidi na světě, nabízí se několik otázek ohledně dělení majetku. Zatím není jasné, jak se manželé dohodnou na jeho rozdělení, ani se neví, jestli mají podepsanou předmanželskou smlouvu. Kvůli velikosti jejich jmění ale bude podle Forbesu dělení majetku jedním z největších v rozvodové historii.

I po rozvodu budou budoucí exmanželé předsedat Nadaci Billa a Melindy Gatesových a nadále spolupracovat na jejím směřování a formální strategii. Uvedl to mluvčí nadace. Pár nadaci založil v roce 2000 s myšlenkou zlepšovat zdraví a bojovat s chudobou. Rozděluje například peníze na prevenci AIDS a dalších nemocí, které postihují hlavně země třetího světa, nebo daruje finance sociálně znevýhodněným lidem na univerzitní stipendia.

Gates v polovině března roku 2020 odstoupil z představenstva Microsoftu, aby se během pandemie mohl soustředit právě na práci nadace. Ta nyní s ohledem na situaci zaměřuje pozornost na boj s koronavirem. Od té doby na něj vyčlenila 1,75 miliardy dolarů. Od začátku letošního roku manželé věnovali na filantropické účely přes 29 miliard dolarů. Celá nadace má hodnotu asi 49,8 miliardy dolarů.

Majetek spoluzakladatele Microsoftu časopis Forbes odhaduje na 130,5 miliardy dolarů. To z Gatese dělá čtvrtého nejbohatšího člověka na světě. Aktuálně v Microsoftu vlastní pouze jednoprocentní podíl, zbytek akcií prodal nebo rozdal. Rozvod by ale výši jeho majetku mohl změnit.

Podle rozvodové právničky Janet Georgeové z washingtonské advokátní kanceláře McKinley Irvin situaci komplikuje fakt, že rodina Gatesových žije ve státě Washington. Tam je považován veškerý majetek získaný kteroukoli stranou během manželství za společný a po rozvodu se obvykle dělí rovnoměrně, pokud manželé nemají předmanželskou smlouvu. Nemusejí si ale nutně dělit majetek na poloviny, mohou se dohodnout na jiném spravedlivém a nestranném vyrovnání.

Pokud by se Bill a Melinda rozhodli rozdělit jmění rovným dílem, připadl by Melindě majetek v hodnotě 65,25 miliardy dolarů. To by bylo více než kolik získala MacKenzie Scottová, bývalá manželka zakladatele Amazonu Jeffa Bezose.

Nejbohatší muž světa Jeff Bezos a jeho bývalá manželka MacKenzie Scottová se rozvedli v roce 2019. Bezos jí tehdy nechal čtyřprocentní podíl v Amazonu v hodnotě 35 miliard dolarů. Po rozvodu se Bezosova exmanželka stala třetí nejbohatší ženou světa. Když se ale Amazonu minulý rok dařilo, její podíl vzrostl na 68 miliard dolarů a stala se nejbohatší ženou světa.

Nyní má její majetek hodnotu zhruba 53 miliard dolarů. Scottová ho však rozdává charitě. Loni darovala na dobročinné účely téměř šest miliard dolarů. Bezos naopak svůj majetek investuje do společnosti Blue Origin, která vyrábí leteckou techniku a zabývá se lety do vesmíru.

Bill a Melinda Gatesovi se poprvé setkali v roce 1987 v Microsoftu, kde Melinda pracovala jako produktová manažerka. Vzali se o sedm let později a mají spolu tři děti. V roce 1995 se Gates stal nejbohatším člověkem na světě s majetkem 12,9 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované