Hlavní obsah

Konec seriálů zadarmo. Fanoušci se bouří, chtějí demonstrovat

Foto: HBO

Seriáloví fanoušci se bouří proti konci streamovacích serverů.

Reklama

Velké streamovací servery, které umožňovaly fandům na internetu sledovat filmy či seriály zadarmo, končí. Boj proti pirátskému obsahu jde však stále ztuha.

Článek

Na jedné straně úleva protipirátských organizací, na té druhé tisíce naštvaných fanoušků.

Rozporuplné reakce vyvolala páteční zpráva, že končí velké streamovací servery, které umožňovaly fandům na internetu sledovat filmy či seriály zdarma.

Nelegální provozovatelé podlehli nátlaku a soudním žalobám nadnárodních společností jako Netflix či HBO. Postihlo to také server topserialy.to, který často vyhledávali čeští a slovenští uživatelé. Od čtvrtka nefunguje.

Odborníci zásah vítají. „Věříme, že budou následovat další. Přestože stále existuje velké množství videoserverů s obrovským množstvím pirátských filmů a seriálů, které jsou hostovány v zemích, kde je vymahatelnost práva minimální či žádná, daří se v poslední době tyto servery zavírat,“ potvrdila předsedkyně České protipirátské unie (ČPU) Markéta Prchalová.

Třeba v Rusku nedávno skončil provoz CDN. „Poskytovala obsah pro osmdesát procent ruských pirátských stránek. Konec velkých poskytovatelů streamů pirátský byznys určitě poškodí,“ dodala Prchalová.

Podle ní sice vzniknou alternativy, ale je otázka, jak rychle dokážou zaplnit místo.

Protipirátská unie se s provozovateli serveru topserialy.to soudí. „Jejich konec může souviset i s probíhajícím trestním řízením, které na základě trestního oznámení ČPU z června 2017 probíhá u Okresního ředitelství Policejního sboru ve slovenském Senci,“ uvedla Prchalová.

Experti přiznávají, že soudní cesta je jediná, i když zdlouhavá možnost, jak s nelegálním sdílením bojovat. „Jde to ztuha. Příkladem je náš spor s provozovatelem webu ulozto.cz, který se táhne už pět let. Soudní cesta je jediná možná, ale pomalá,“ řekl Jan Barták, ředitel úseku kolektivní správy v agentuře Dilia. V Česku zajišťuje ochranu autorských práv.

Barták přesto vnímá, že se situace ve společnosti postupně zlepšuje. „Zvyšuje se snaha situaci řešit,“ doplnil.

Policii a justici se v poslední době podařilo ukončit například webové stránky filmwatch.cz, sledujufilmyserialy.cz, filmyhd.cz a kinodum.cz. „Odsouzen byl provozovatel českých stránek topserialy.cz. Přesto mnohé podobné stránky stále běží a policie a justice si v daných věcech neví rady,“ sdělila Prchalová. „Provozovatel největších českých pirátských stránek je trestně stíhaný, padl i rozsudek, který však soud druhého stupně zrušil, ale stránky běží nerušeně dál a generují provozovateli obrovské zisky,“ uvádí příklad.

Právě obrovské zisky z reklam provozovatele motivují ke sdílení oblíbených filmů či seriálů, i když riskují trestní stíhání.

Poslanec Pirátů Ondřej Profant, který se problematikou zabývá, tvrdí, že se jistě objeví nová platforma. „Trh s online sledováním české a alternativní tvorby jednoduše není spokojený s komerční nabídkou,“ řekl.

Chybí mu legální služba, která by dokázala poptávku diváků uspokojit.

„Nejjednodušší způsob zastavení pirátství je kvalitní byznys model, který neignoruje zákazníky. Příkladem jsou streamovací služby jako Netflix, HBO Go nebo Amazon Prime. To se však tradičnímu mediálnímu průmyslu nelíbí, proto raději lobbuje za drakonické zákony,“ dodal Profant.

Fanoušci chystají demonstraci

Internet v pátek zaplavily reakce stovek rozzlobených fanoušků.

„Není to o tom, že nechceme platit. Ale chybí jednotná streamovací služba. I kdyby člověk zaplatil několik firem, tak stejně nenajde vše. A hromada tvůrců nemá archivy,“ zlobil se na Facebooku Dominik Rotter.

Některé fandy páteční zpráva pobouřila natolik, že budou protestovat. Třeba v Brně chystají demonstraci na 15. listopadu. Akce na náměstí Svobody se chce zúčastnit přes tisíc lidí.

Podle Profanta je cesta Netflixu a dalších konkurentů jedinou možnou variantou vůči nelegálnímu sdílení. „Trend je jasný. Nabídněte kvalitní službu, buďte na všech platformách, mějte kvalitní obsah a přiměřenou cenu, a diváci rádi zaplatí,“ řekl.

Barták ale namítá, že v Česku kvalitní služba může vzniknout těžko, protože ji nelegální konkurence zlikviduje. „Jsou to spojité nádoby. Legální služby vyžadují velké náklady, třeba na vypořádání práv. Dokud bude snadné nelegální užití děl, tak bude o to těžší zajistit rentabilní legální servis,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Doporučované