Hlavní obsah

Konec testů zdarma? Pro Česko to může mít tragické následky, upozorňují experti

Foto: David Neff

Změny okolo proplácení testů neočkovaní lidé pocítí v peněženkách. Jak moc je to může motivovat k vakcinaci? Ilustrační foto.

Reklama

Začíná poslední týden, kdy se neočkovaní dospělí mohou testovat na covid-19 „zadarmo“, tedy z peněz veřejného pojištění. Část expertů ale upozorňuje, že krok může mít tragické dopady. A to zejména, pokud jej nedoprovodí kontroly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nová opatření od listopadu zasáhnou peněženky těch, kdo se doposud vakcínám zcela vyhýbali. Takzvané preventivní testy, které se v rámci opatření používají například jako vstupenka k volnočasovým aktivitám, do restaurací nebo bazénů, si budou dospělí neočkovaní hradit sami.

Například epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar ale upozorňuje, že se část lidí bude snažit pravidla obcházet a na testy zkrátka nepůjdou. Státu tak hrozí ztráta přehledu a vše může vyústit v tragické následky.

„Návrh na vypnutí úhrad preventivního testování nepovažuji za šťastný. Do konce roku by to mělo zůstat v režimu proplácení v určitých intervalech. Částečně tím ztratíme časný přehled o pohybu viru v populaci. Nepochybně to povede k poklesu počtů testovaných osob a bude hrozit, že o svátcích se virus rozšíří do rodin na různé generace a po Vánocích opět významně stoupne úmrtnost,“ popsal pro Seznam Zprávy.

„Testování je společně s očkováním nejlevnější formou kontroly epidemie. Nárůst hospitalizací při velkém množství vážně nemocných pacientů způsobí z krátkodobého i dlouhodobého hlediska daleko větší finanční ztráty, nemluvě o lidských životech,“ dodal.

Od listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění jen dětem a mladistvým do 18 let, plně očkovaným, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se z prokazatelných důvodů nemohou očkovat. Z pojištění se jim dál bude hradit jednou týdně antigenní test a dvakrát za měsíc PCR test. Ostatní dají za PCR test zhruba 800 korun a za antigenní asi 200.

Kalkulování okolo testů si lidé musí propočítat ještě s ohledem na další krok – zkracuje se i platnost testů. U PCR ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. Podle viroložky Ruth Tachezy je pilířem úspěchu těchto změn jedna zásadní věc, totiž jak se budou opatření kontrolovat.

„Pokud to bude jako doposud, že vás nikde nikdo nezkontroluje, tak ani toto protiepidemické opatření fungovat nebude. Kdo chce jít na volnočasovou aktivitu, jako například na fotbal nebo do kina, měl by si test opravdu zaplatit, pokud se odmítá naočkovat. Výjimky jsou samozřejmě dané, například u lidí, kteří být očkováni nemohou, nebo děti, pro něž ještě není vakcína dostupná,“ uvedla pro Seznam Zprávy Tachezy.

Zrušení proplácení testů považuje výhledově za rozumné, také ona ale upozorňuje na špatné načasování. Změny totiž přicházejí v období exponenciálního růstu nových případů infekce a počtů hospitalizovaných. „Je třeba zdůraznit, že i kdyby tento krok vedl k vyšší proočkovanosti, efekt se ukáže se zpožděním a na současný již exponenciální růst nově infikovaných nebude mít vliv,“ doplňuje viroložka.

V létě to nešlo

Ohledně načasování se do vlády ostře opřel brněnský molekulární biolog Omar Šerý. „V době, kdy skokově narůstají počty nakažených, zrušit testy zdarma, může jen ten, co si přeje promoření a lockdown,“ napsal na twitteru.

O ukončení hrazení testů se přitom mluvilo už v létě, testy stojí pojišťovny miliardy a vláda upozorňovala, že je vzhledem k všeobecně dostupným vakcínám už nehodlá dál platit z veřejného zdravotního pojištění. Nakonec ale z návrhu sešlo.

Pokud to bude jako doposud, že vás nikde nikdo nezkontroluje, tak ani toto protiepidemické opatření fungovat nebude.
Ruth Tachezy, viroložka

„Celá západní Evropa čelí zhoršujícímu se trendu nemoci covid-19. Situace je zhoršená v Německu či Rakousku a Kochův institut vyhlásil čtvrtou vlnu. Proto jsme se s odborníky rozhodli, že zrušení hrazení testů na covid-19 odložíme a vrátíme se k tomu podle vývoje situace,“ řekl v srpnu ministr Adam Vojtěch (za ANO). Nejspíš tehdy nepočítal s tím, že krok navzdory zhoršeným číslům nakonec stejně zavádět bude, pouze s menším zpožděním.

Hospoda jako motivace?

Vláda si od placených testů slibuje zejména nárůst proočkovanosti. Data o hospitalizacích kvůli covidu v Česku totiž efekt vakcíny jednoznačně dokládají. Že by na část lidí hrozba „prodražené návštěvy hospody či kina“ mohla platit, naznačuje aktuální dění – těsně po vyhlášení nových pravidel se na řadě očkovacích míst začaly tvořit dlouhé fronty.

Podle sociologa Daniela Prokopa, šéfa výzkumné společnosti PAQ Research, ale může jít jen o krátkodobý a malý efekt, který s proočkovaností tolik nepohne.

Jaké změny platí ode dneška

Respirátory v práci

Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Výjimku budou mít lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Pokud je ale s nimi na pracovišti někdo další, respirátory budou muset mít, dodal ministr. Nyní je povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ještě upřesnil, jak má ochrana fungovat v kancelářích. „Respirátor máte vždy, pokud je některý z vašich kolegů k vám blíž než 1,5 metru. Pokud sedíte u stolu a kolegové jsou dál než 1,5 metru, tak ho mít nemusíte. Když si ale budete šeptat drby na kávě, tak ano,“ zažertoval.

Kratší karanténa

Ministerstvo zdravotnictví také umožní zkrátit si karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženou osobou. Místo současných 14 dní ji bude možné opustit už po sedmi dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test.

„Soft negativní motivace, tedy covid pas, testování neočkovaných ve firmě, přidají v ochotě pár procentních bodů. Mají smysl, ale aby se ochota k základnímu očkování dostala na 80 % a tedy vakcinace na 75 %, musí být doplněny právě těmi pozitivními,“ uvádí sociolog.

Jak ukazuje průzkum společnosti, může jít o snazší dostupnost vakcín v obcích, možnosti výběru vakcíny, vyšší odpovědnosti státu za případné vedlejší efekty jako je 100% nemocenská a nebo doporučení praktika.

O tom, jak moc bude nakonec opatření motivační, není přesvědčen ani kandidát na nového šéfa resortu zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

„Z dat, která máme k dispozici nevyplývá, že zrušení těchto testů povede k tomu, že by se lidé víc očkovali. Naopak z toho vyplývá, že budeme mít méně informací o tom, jak je tato skupina lidí promořena,“ řekl v České televizi.

Podle viroložky Tachezy je nyní zásadní zejména změna pohledu celé společnosti na situaci, ve které se nyní Česko nachází. Lidé by si podle ní měli uvědomit, že je očkování levnější pro ně i pro stát, především jde ale o ochranu zdraví.

„Nyní jsme my očkovaní do jisté míry rukojmími těch, kdo vakcíny odmítají. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky jsou to právě neočkovaní, kdo tvoří největší podíl nově infikovaných i hospitalizovaných. Pomysleme jen na ty zdravotníky, na které opět vlna nově hospitalizovaných dopadne a naruší běžný chod poskytované zdravotní péče nám všem. A dále na děti. Proč by se měly znovu omezovat jen kvůli tomu, že se někteří lidé brání tomu, co chrání jejich zdraví, je to bezpečné a zadarmo? Mám pocit, že je třeba začít mluvit o odpovědnosti a snažit se vzkřísit solidaritu, která zde byla na jaře minulého roku,“ uzavírá viroložka.

Reklama

Doporučované