Hlavní obsah

Konec velikána nebes, propad kryptoměn a kazašský lingvistický oříšek, do kterého se vložil prezident

Den očima Aleše Černého.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Airbus ohlásil, že nejspíš ukončí výrobu největšího letadla A380. Bitcoin a spol. se propadly přibližně o pětinu. Nejen tyto zprávy zaujaly reportéra Aleše Černého 16. ledna.

Článek

Letecký průmysl dost možná opustí legenda - v jistém ohledu ta největší. Airbus totiž ohlásil, že vážně zvažuje ukončení výroby největšího dopravního letadla na světě - letounu A380. Zvrátit to mohou podle šéfů Airbusu pouze obnovené objednávky od aerolinek z perského zálivu.

Kazachstán přechází z azbuky na latinku a řeší, jak konkrétně má kazašská varianta písma vypadat. Jazykovědci prosazují obohacení o znaky po vzoru ostatních příbuzných turkických jazyků. Vládce Nursultan Nazarbajev je ale podle The New York Times proti a změkčení či prodloužení hlásek chce řešit používáním jednotných apostrofů.

Bitcoin a další významné kryptoměny zažívají od počátku týdne výrazný pád. Samotný bitcoin klesl v úterý pod hranici 12 000 dolarů, přičemž ještě minulý měsíc stál přes 19 tisíc dolarů. Důvodem jsou zejména snahy asijských vlád regulovat či přímo zakázat obchodování s kryptoměnami.

Podle šéfů světových automobilek do sedmi let zanikne až polovina klasických dealerů aut. Vytlačit je má prodej přes internet. Dle KPMG, která studii zpracovávala, na tom bude mít podíl i nechuť mladší generace k vlastnictví aut. Místo toho se může rozvinout třeba jejich sdílení.

Kongresmani vyzvali druhého největšího amerického mobilního operátora AT&T, aby přerušil vazby s čínskou společností Huawei. Stejně tak chtějí zákonodárci podle Reuters  bránit příchodu operátora China Mobile na americký trh. To vše z obav, jaký mohou mít čínští poskytovatelé klíčové telekomunikační infrastruktury vliv na americkou bezpečnost.

Reklama

Doporučované